2019-10-23 269 瀏覽
今晚約咗朋友喺長沙灣交收,順便食埋晚飯,大家諗來諗去都諗唔到食乜嘢,又想傾吓計,又唔想比人趕,咁一於食火鍋啦⋯⋯可以慢慢傾,亦可以滾下滾下,終於搵到一間,而且仲係粥底火鍋,又唔熱氣,又有米落肚,喺秋涼嘅日子,可以暖下個肚。有好多唔同嘅湯底俾我哋選擇!悉隨尊便!而且亦都有好多嘅海鮮俾我哋揀!我哋選擇咗,蟹,蝦,象拔蚌,花甲,牛丸,午餐肉,美國肥牛等等...菜類有粟米芋頭南瓜同埋椰菜!伙計仲教我們先滾海鮮先,等它的鮮味出嚟,其他芋頭,粟米,南瓜放在最後。旁邊還有提示每款海鮮需時多久。魚好鮮味,而且是大魚骨,唔怕哽親,🦐送來的時候是要用蓋蓋住,怕走蝦😂⋯⋯象拔蚌新鮮,爽口鮮甜。花甲亦沒有沙。芋頭好「粉」!南瓜🎃切到細細柆,好容易「林」👍⋯⋯粟米和蘿白吸收左海鮮精粹,最後除左白粥之外,還有配料豬油渣,芫茜,菜甫,大頭菜及冬菜。最後為這個粥底火鍋劃上完美句號👍👍
最後為這個粥底火鍋劃上完美句號👍👍