2018-12-03 1511 瀏覽
朋友即將移民澳洲,佢提議去大排檔,臨走之前食啲港式野。我之前未去過,所以就一齊去試吓。我哋一行六個人叫咗乳鴿、煎蠔餅、避風塘炒蟹、蒜蓉炒生菜、椒鹽鮮魷同一個粥。呢到啲乳鴿又香又脆,肉質鮮嫩,而且好脆口好食,外脆內嫩,佢地保留返肉汁唔會太乾,真係好正所以都忍吾住叫返兩枝冰凍啤酒。煎蠔餅整得好好,因為整得好乾身又吾會油淋淋,都又好多蠔系裡絕對足料。避風塘炒蟹系成餐飯既主菜,除了螃蟹大隻外,重點就是舖滿滿的香香炸蒜酥,炸蒜酥咬起來不但酥脆,更帶有要焦不焦的蒜香,非常令人著魔的口味,送啤酒真系一流蒜蓉炒生菜不過不失,菜都炒得綠帶有蒜蓉香。椒鹽鮮魷唔會炸得好粉,魷魚都好爽口而且份量都好充足。最後仲叫多左個粥,粥底好綿加左啲蔥花,清清地中和下岩岩食左既炸野。其實估吾到外國人好欣賞大排檔既野食,見佢店面都坐左枱外國人佢地都食得好開心好Hyper!!!

蒜蓉炒生菜不過不失,菜都炒得綠帶有蒜蓉香。

椒鹽鮮魷唔會炸得好粉,魷魚都好爽口而且份量都好充足。

2018-11-28