2018-08-05 75 瀏覽
一向都喜歡吃台式食物,朋友推介馬鞍山新開嘅分店-養心殿台式火鍋店,約埋三五知己去試吓佢個招牌火鍋。火鍋店位於商場入面,只需要上兩層電梯就到門口,門面非常開陽,容易搵到。餐紙中火鍋湯底同埋食物配料多款選擇。近火鍋店門口嘅位置,仲有幾款醬料供給客人自由混醬。火鍋湯底有六款選擇,每款都好想試吓,所以我哋選擇咗鴛鴦湯底-美人鍋拼養生鍋。美人鍋湯底呈現奶白色的,飲一啖落去非常清甜,入面嘅藥材同埋火鍋配料非常滋補養顏,當中有桃膠,含豐富膠原蛋白質。養生鍋則有好濃郁嘅藥材味道,入面仲有我最鍾意嘅鴨血,可以索晒湯底嘅味道。火鍋配料中嘅韭菜餃非常出色,除咗賣相吸引之外,仲要好大隻,皮薄餡靚,入面嘅韭菜同埋肉碎味道好新鮮。黑松露蝦丸叫咗半份有四粒,每一粒都好大粒,四個人嚟食可以每人試一粒,而且好多火鍋配料都可以叫半份,兩個人食都可以叫多款火鍋配料試吓。食落去黑松露味道濃郁,蝦肉爽口彈牙,兩者好match。另外再叫左即炸響鈴卷、蟹籽墨魚滑、鵝肝墨魚丸、手切牛肉同埋厚脂黑毛豬梅花肉等,好多火鍋配菜都想試吓!最後我哋四個都捧住個肚出門口,非常滿足,價錢唔貴,而且合理,最欣賞就係火鍋湯底夠晒特色,所以下次一定會再

餐紙中火鍋湯底同埋食物配料多款選擇。
火鍋店門口嘅位置,仲有幾款醬料供給客人自由混醬。

食落去黑松露味道濃郁,蝦肉爽口彈牙,兩者好match。

最後我哋四個都捧住個肚出門口,非常滿足,價錢唔貴,而且合理,最欣賞就係火鍋湯底夠晒特色,所以下次一定會再encore。