2010-01-27
今日搵朋友食lunch,又唔想去茶餐廳食得咁趕,所以咪試下呢間,佢價錢唔平,最平個set lunch 要 $45。不過如果食得舒服啲就算啦~~我朋友放食12:30 pm, 因為我早咗到,又唔想四周圍行,咪早啲入去等囉,果時大概 12:10pm. 當時成間餐廳得我一個客,不過就覺得啲職員係我身邊行黎行去,尤其係一個好矮嘅阿伯。差唔多12:25pm,個阿伯好惡咁走埋黎問:「你究竟幾時點餐?」我咪話等埋我朋友先,佢就到。之後佢仲更加惡咁質問我:「咁佢幾時到?」我真係以為自己去咗大排檔,我唔知佢係咪蝦我一個女仔,但係其實除咗我之外,成間餐廳只有另外一枱客。我咪話:「你咩態度呀?」之後應該係佢果仔走黎同佢講算啦。個時我想即刻走,但係我朋友啱啱到就算啦﹗仲有,我地食嘢嘅時候,果個阿伯係我地身邊行黎行去,連我朋友都覺得好煩,話快啲食完走,果時仲未到一點,同埋只有三分一客﹗呢間餐廳應該係家庭作業,同埋同區咁多競爭者,佢價錢又唔平,食物又普通,加上咁嘅服務態度,根本就係度趕客。我同我啲朋友以後、以後都唔會幫襯﹗唔想貼錢買難受﹗