2019-09-26 2832 瀏覽
大陸嘅海底撈就食得多,香港嘅分店真係第一次食,我地早一日book油麻地同尖沙咀星期日都無位,但銅鑼灣就話任何時段都有位。可能銅鑼灣果邊比較靜啲。我地雖然Book咗12點,但11點已經到達,個場真係好靜,可能無咩人咁早打邊爐。侍應都好似大陸一樣好熱情,好積極招呼我地,比咗個窗口位我地(好好view),又會幫你攞小菜,比熱毛巾你,問你飲咩,比圍裙同橡筋你。兩個人都係坐卡位,坐得好闊落,好舒服。服務都係一樣咁貼心。但嘢食我就覺得無大陸咁好味,首先番茄湯底,今次嚟就係專登食番茄湯底嘅,有聽過朋友話香港嘅番茄湯底無大陸咁好食,我都同感,但又好難講邊度唔同,感覺上就係香港嘅偏甜啲,番茄味無咁濃郁。配料方面呢,我覺得海鮮同肉類都會感覺唔夠新鮮,特別係我地叫嘅毛肚,味道無大陸食嘅脆爽嘅口感。小插曲:當侍應見到我要撈麵佢就過嚟幫我手,但佢夾起啲麵擺係我隻碗嘅途中,有一條麵嘅尾端跌咗係枱到,佢溫柔咁同我講:唔好意思,然後緩緩地將果條跌咗係枱嘅麵夾返係我嘅碗到。我見到呢一幕,同我朋友對視,然後兩人爆笑咗幾分鐘……感覺像是溫柔的整蠱,我又很難拒絕說不吃……我們都頗欣賞她的冷靜和沉穩。整體嚟講,價格稍貴,味道一

兩個人都係坐卡位,坐得好闊落,好舒服。
服務都係一樣咁貼心。

整體嚟講,價格稍貴,味道一般般,但服務依然咁好。

食完飯職員送咗海底撈嘅零食包比我地,又食又拎真係開心。
2019-09-22