2012-04-29 5 瀏覽
睡到三點才起身搵野食搞搞下五點先落到POPCORN一向都好南洋食物, 見土司工坊好多人於是上來二樓這家新店試試看來是先下單再搵位的設計去到收銀處見到四眼收銀哥哥自顧自的玩電話埋去請佢幫我落單, 佢望都冇望我就叫我搵位坐低先我以為改左由侍應落單, 坐低, 叫個侍應埋黎, 佢又叫返我出去落單 幾乎想走, 但抱著姑且一試的心態還是走返去個四眼哥哥度今次佢終於玩完電話啦, 仲同我講話 "驚你冇位便叫你搵位先"真係俾佢吹漲 我一支公, 搵到位再出黎咪又係冇左個位況且當時並非繁忙時間, 間餐廳大把位好啦, 有說"串"得起的小店通常都好好味更大期望了!!叫一碗海鮮喇沙, 一杯南洋奶茶佢問我南洋奶茶要咩味果陣已經心知不妙 南洋奶茶當然是煉奶啦此處居然有 淡奶和黑(想是走奶吧)的選擇似乎都不會是什麼正宗的南洋菜再者, 淡奶奶茶, 和港式奶茶有什麼分別但這裡卻有 "港式奶茶" 可供選擇坐下, 先來奶茶奶茶很濃, 但明顯不夠煉奶(看圖中色水便知)用那麼濃的茶但吝嗇煉奶,結果便是變為苦茶一杯加上不知明原因令奶熔得不好, 變為一粒粒的懸浮物(看圖)賣相, 味道都讓人噁心人客不多, 喇沙很快便到賣相是ok的, $
睡到三點才起身搵野食
搞搞下五點先落到POPCORN
一向都好南洋食物, 見土司工坊好多人
於是上來二樓這家新店試試

看來是先下單再搵位的設計
去到收銀處見到四眼收銀哥哥自顧自的玩電話
埋去請佢幫我落單, 佢望都冇望我就叫我搵位坐低先

幾乎想走, 但抱著姑且一試的心態
還是走返去個四眼哥哥度
真係俾佢吹漲 我一支公, 搵到位再出黎咪又係冇左個位
況且當時並非繁忙時間, 間餐廳大把位

好啦, 有說"串"得起的小店通常都好好味
更大期望了!!

叫一碗海鮮喇沙, 一杯南洋奶茶
佢問我南洋奶茶要咩味
果陣已經心知不妙 南洋奶茶當然是煉奶啦
此處居然有 淡奶和黑(想是走奶吧)的選擇
似乎都不會是什麼正宗的南洋菜
再者, 淡奶奶茶, 和港式奶茶有什麼分別
但這裡卻有 "港式奶茶" 可供選擇

坐下, 先來奶茶
南洋奶茶(煉奶)
奶茶很濃, 但明顯不夠煉奶(看圖中色水便知)
用那麼濃的茶但吝嗇煉奶,結果便是變為苦茶一杯
加上不知明原因令奶熔得不好, 變為一粒粒的懸浮物(看圖)
賣相, 味道都讓人噁心
海鮮喇沙
人客不多, 喇沙很快便到
賣相是ok的, $55元一碗喇沙, 在如此貴租的商場
有兩隻蝦, 兩隻青口, 兩粒魚蛋及兩塊魚片 總算配料上是對得住顧客
可是湯底除了是黃色外, 完全欠缺喇沙的香味
而且太過咸 除了咸味以外咖哩味嚴重不足
更遑論椰香和海鮮味了

誰說小店的味道一定做得比連鎖店出色?
同一個商場, 另一家連鎖店這道菜和這杯奶茶都做得比亞來街好
還提供套餐, 比只能"散叫"的亞來屋實惠呢

2012-04-29