2019-04-04
同行朋友話呢間拉麵店好似不錯,雖然希慎都有一間,但佢話呢間比較好,所以最後穿過小巷試試呢間小店。即使係平日夜晚,呢間店都可能要等一等先有位。加上店內位置唔多,當晚除咗我同朋友,另外都有一組客人等緊枱。可能得兩個人嘅關係,等咗無耐就可以入座。我地分別揀咗味噌麻辣麵&灸燒五花叉燒醬油拉麵。味噌麻辣麵自己都幾鍾意食物入面帶啲辣嘅元素,當然唔代表我好識得辣。所以叫咗呢款拉麵,一上枱已經香氣四溢。幾欣賞佢比咗隻可以掛係碗邊嘅匙羹我,咁就唔怕跌咗入碗啦haha。食物方面,拉麵煙煙韌韌。湯底其實唔太食到味噌味,只食到微鹹嘅湯同有少少辣。叉燒口感不俗,鬆軟易咬,唔會太肥。雞蛋無咩蛋白,感覺唔太吸收到湯味。灸燒五花叉燒醬油拉麵呢款係朋友點嘅,就唔多評論了。北海道汽球布丁(焦糖燉蛋)我地另外加錢要咗呢個汽球布丁,因為朋友不斷話好好玩又好食。好似篤咗幾下先爆haha。布丁都幾細舊,細過一個拳頭。另外有包焦糖燉蛋味嘅粉,我地開咗好耐都開唔到。好彩有個侍應叔叔見到,幫我地拎咗鉸剪先剪得開。加咗包野,食落真係有幾濃嘅焦糖燉蛋味,咬落都頗香。不過真係太細粒,食完都唔夠喉。
雖然希慎都有一間,但佢話呢間比較好,
所以最後穿過小巷試試呢間小店。
即使係平日夜晚,呢間店都可能要等一等先有位。
可能得兩個人嘅關係,等咗無耐就可以入座。
我地分別揀咗味噌麻辣麵&灸燒五花叉燒醬油拉麵。
味噌麻辣麵
自己都幾鍾意食物入面帶啲辣嘅元素,當然唔代表我好識得辣。
所以叫咗呢款拉麵,一上枱已經香氣四溢。
食物方面,拉麵煙煙韌韌。
湯底其實唔太食到味噌味,只食到微鹹嘅湯同有少少辣。
叉燒口感不俗,鬆軟易咬,唔會太肥。
雞蛋無咩蛋白,感覺唔太吸收到湯味。
灸燒五花叉燒醬油拉麵
呢款係朋友點嘅,就唔多評論了。
北海道汽球布丁(焦糖燉蛋)
我地另外加錢要咗呢個汽球布丁,因為朋友不斷話好好玩又好食。
好似篤咗幾下先爆haha。
布丁都幾細舊,細過一個拳頭。
另外有包焦糖燉蛋味嘅粉,我地開咗好耐都開唔到。
好彩有個侍應叔叔見到,幫我地拎咗鉸剪先剪得開。
加咗包野,食落真係有幾濃嘅焦糖燉蛋味,咬落都頗香。
不過真係太細粒,食完都唔夠喉。
題外話/補充資料:
店內年紀較大嘅侍應叔叔服務真係好好,比起其他店員會主動幫客人,例如提我地放袋嘅地方,抵讚。