2019-06-26
同屋企人食中菜通常都會覺得好悶,因為黎黎去去食既野都一式一樣。但黎到日喜樓,不論係裝修、服務定菜式都幾比到我新鮮感。(前)雞絲粉皮 $58(後)橙燒醉脆鱔 $148雞絲粉皮麻醬夠濃夠掛汁。脆鱔炸到非常香口,似食緊零食,仲要有滿滿既橙果醬做汁,大人小朋友都鐘意。羅春閣爆汁生煎包 $78好似個名一樣,要小心食,好容易爆湯汁。值得一讚係個底煎到鬆化而唔會太燶,湯汁好夠味,唔洗要醬油都得。勝瓜上湯煮蜆 $168店員推介既勝瓜煮蜆,夏天恩物。大蜆除左厚肉,蜆鮮味亦好突出,同上湯相輔相成。薑蔥大頭蝦煮年糕 $258大頭蝦很巨大,拉直他就跟筷子一樣長,肉質亦很彈牙。底部用上年糕作配料,煙韌可口,還吸收到放滿蝦膏的湯汁。北京填鴨(半隻) $228家中小孩最期待的片皮鴨,可以點上半隻,讓一家人嘗下鮮,幾個人吃剛剛好。北京填鴨皮肉均稱,唔會太肥,如果皮能燒得更脆就好。這裡的餅皮好透薄,而且蒸得熟透,唔會仲見到一層麵粉。而且店家好細心,用上紙去分隔每一層餅皮,甘樣就可以保全每塊餅皮都是完完整整。這裡每位員工都溫柔有禮,笑面近人。食完呢餐,已經答應媽媽下次生日再帶她來吃百碟宴!
因為黎黎去去食既野都一式一樣。
但黎到日喜樓,不論係裝修、服務定菜式都幾比到我新鮮感。
(前)雞絲粉皮 $58
(後)橙燒醉脆鱔 $148
雞絲粉皮麻醬夠濃夠掛汁。
羅春閣爆汁生煎包 $78
好似個名一樣,要小心食,好容易爆湯汁。
勝瓜上湯煮蜆 $168
店員推介既勝瓜煮蜆,夏天恩物。
大蜆除左厚肉,蜆鮮味亦好突出,同上湯相輔相成。
薑蔥大頭蝦煮年糕 $258
大頭蝦很巨大,拉直他就跟筷子一樣長,肉質亦很彈牙。
底部用上年糕作配料,煙韌可口,還吸收到放滿蝦膏的湯汁。
北京填鴨(半隻) $228
北京填鴨皮肉均稱,唔會太肥,如果皮能燒得更脆就好。
這裡的餅皮好透薄,而且蒸得熟透,
唔會仲見到一層麵粉。
這裡每位員工都溫柔有禮,笑面近人。
食完呢餐,已經答應媽媽下次生日再帶她來吃百碟宴!