2011-05-13
同J同事出黎食飯,呢間係尖東都算價錢中等,上次食過下午茶感覺OK,於是再黎幫襯,點知食到一肚氣。我地黎到時已經差唔多FULL,侍應就安排我地兩個坐張六人枱。但冇幾耐有對夫婦黎,就問我可唔可以坐返係對面(原本坐咗係同事旁邊)。轉位時明白冇位,我都算,照叫東西吃。PINA COLADA冇菠蘿味已經失敗,同事個杯MOJITO真係唔知咩事,成棵BASIL扔入去,一杯矮杯竟然加咗兩個青檸入去!唔係兩片,係兩個!噚味真係好怪雞,J同事都話係人生最難飲的COCKTAIL。PIZZA仍舊一貫水準,但未好到會俾我再黎,因為個PANINI!我叫咗個PANINI OF TOMATO AND MOZZARELLA,結果佢就黎咗個芝士蕃茄沙律,我話我唔係要呢個,我要PANINI。然後上菜個侍應好疑惑咁攞本MENU黎問我叫咗咩食。喂,請問你咩事啊?我英文再差都好,就算唔識PANINI,有咩理由唔識SALAD呢個字呢?你咪以為我元朗黎就唔識睇MENU喎!咁都未夠,佢問我係邊個幫我落ORDER,然後原本幫我落ORDER個侍應攞住盆野黎同我對質!(J同事話其實佢想你要咗盆沙律去,但唔好意思,我係唔食沙律既)喂,好似我係
PINA COLADA冇菠蘿味已經失敗,同事個杯MOJITO真係唔知咩事,成棵BASIL扔入去,一杯矮杯竟然加咗兩個青檸入去!唔係兩片,係兩個!噚味真係好怪雞,J同事都話係人生最難飲的COCKTAIL。 PIZZA仍舊一貫水準,但未好到會俾我再黎, 因為個PANINI!我叫咗個PANINI OF TOMATO AND MOZZARELLA,結果佢就黎咗個芝士蕃茄沙律,我話我唔係要呢個,我要PANINI。然後上菜個 侍應好疑惑咁攞本MENU黎問我叫咗咩食。喂,請問你咩事啊?我英文再差都好,就算唔識PANINI,有咩理由唔識SALAD呢個字呢?你咪以為我元朗黎就唔識睇MENU喎!
咁都未夠,佢問我係邊個幫我落ORDER,然後原本幫我落ORDER個侍應攞住盆野黎同我對質!(J同事話其實佢想你要咗盆沙律去,但唔好意思,我係唔食沙律既)喂,好似我係客喎,我唔中意我都可以換過盆野啦,我話我唔係要呢樣你冇理由夾硬「質」俾我個喎!佢又係覺得我睇錯MENU,又攞本MENU問我究竟要咩野,夠喇!阿姐我假假地係尖東蒲咗咁耐,面海個欄bar都食勻哂,唔會唔知咩係PANINI囉唔該!佢最後仲要解釋話:I thought you order the tomato and mozzarella salad。解釋埋呢d毫無誠意的解釋,全無悔意,sorry欠奉,好causual咁就行開咗去,好似係我講錯咁(根本係佢冇心聽我落order!)真係好嬲,呢D咁既服務態度,點解會咁多人幫襯? 雖然係咁,但我都知佢唔係歧視我係中國人同以為我唔識講英文,因為同枱個對外籍夫婦坐咗好耐都係得個drink list,個 侍應仲要一黎就催佢地落order咁既服務態度,真係唔知可以係尖東生存幾耐。