2024-09-17
今日去完柴灣拜山,同長輩一行10人去杏花邨名苑飲茶,服務差,食物素素亦很一般。我哋訂座枱,但居然要等!星期六早上11點,有咁多人咩?等咗十幾分鐘唔對路,入去一睇,發現裡面有不少吉枱,大枱亦有吉,只係未執,我去同經理講,佢無回應我,四周圍望,似乎無其他侍應有空,就自己去執枱,最終搞咗約半小時才能入座。我哋張枱無點心紙,鄰桌卻有三本放點心紙的簿,大概係執完枱無放回。我哋啲點心嚟晒後,有侍應突然以質問方式問:「你哋啲點心紙呢?」我哋話無,佢就飛咗本點心紙的簿到我哋個轉盤上,係「飛」,佢原來執枱見咁多放點心紙的簿,就「分發」番去本來的枱。食物質素亦麻麻,蝦餃燒賣一籠三隻,福建炒飯無乜料,主要係雜豆。酥皮焗叉燒包,好勁油酥味!幾年前曾光顧,屬略高檔的茶樓,各方面都屬中上。而家只有價錢高檔,服務和食物質素甚至差過茶餐廳!性價比極低!如不改善,好快執笠!