2022-07-02
2068 瀏覽
.最近呢間餐廳人氣爆燈,適逢同老公既週年紀念就快到,我地就訂左呢間餐廳慶祝啦。究竟呢到既食物質素、環境係咪真係咁好?!我地book左平日放工後時間用餐,去到只有我地一枱客,我remark左要corner位,以為可以坐近特色字牆個邊,但被其他客book左了,唔緊要啦,坐近窗既位置都幾好既。一坐底女店員已經比左兩杯水同menu我地睇,都同我地講左個晚set menu既湯係粟米湯,服務暫時都幾好既。我地叫左set dinner for two (6 courses) (HK$638),再加一杯house white wine (+HK$58)同一杯moscato (HK$58)。如果想散叫亦可,佢本menu都幾得意,有人手畫既公仔圖案。*First course - 粟米湯*唔特別,比較稀身既粟米湯而已😐。*Second course - 水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁*呢道前菜比較出色,將水牛芝士、車厘茄同薄荷葉一齊夾黎食,味道清新可口,帶點酸酸甜甜好開胃😋。*Third course - 水牛城雞翼*好耐冇食水牛城雞翼,比較期待,不過要失望了,雞翼只係煎過,冇炸過,甜酸味沒有,好普通😐。Fou
*First course - 粟米湯*
唔特別,比較稀身既粟米湯而已😐。
*Third course - 水牛城雞翼*
Fourth course - 龍蝦汁蟹肉意大利飯
本身我地糾結緊叫廣島蠔意大利飯好定係龍蝦蟹肉意大利飯好,最後都係叫左後者😆好彩個飯都ok,食risotto我最關心係啲飯煮成點,飯唔得成碟可以報銷,呢碟risotto係好食既,冇生米,每粒米都煮得軟熟,吸哂龍蝦汁,好入味,最驚喜既一點係佢將蟹肉撈入飯到mix左一齊,每食一啖飯都有蟹肉,好正😋。
Fifth course - 16小時慢煮油封鴨髀
鴨脾肉嫩滑,帶有香草香味,慢煮可以鎖住肉汁又唔會overcook,鴨味都香。配菜有牛蒡,呢個好食喎,有酸瓜。整體黎講都ok既,不過都係冇咩驚喜😬。
Dessert - 咖啡蛋糕
咖啡蛋糕表面有塊朱古力片,蛋糕入面好軟熟,咖啡味同朱古力味都重,好濃咖啡香,我地兩個都鐘意食,覺得幾好😋。
House white wine 偏酸,都唔夠香,老公唔太鍾意呢枝酒。Moscato就正正常常,香過杯white wine。
全晚得兩個店員,但服務都好好,會主動斟水、收碟,我想要杯熱水,佢比左一壺我,我都幾surprised😂appreciate既。
環境方面,餐廳有11張4人枱,坐近窗會舒服啲,可能係梳化位吧。其實佢既裝修都係偏暗黑風,有藍燈點綴,其實幾有情調,播既音樂都好chill,其實幾適合黎慶生慶周年,不過我冇request佢寫字,只係remark左慶周年紀念,我諗住甜品有寫字就bonus黎。我見有人黎慶生會送張卡仔同即影即有相,不過要訂枱時request吧。
本身7點半前用餐環境都幾好,坐隔離枱既食客都係細聲講野,坐近特色牆個邊有4張枱,有2張坐左4人既,另外一枱有個女仔等緊佢朋友到,到呢刻環境都係好舒服。點知個女仔既朋友到左後,兩個人就好大聲講野,我地同佢地相隔至少兩米,都好清楚聽到佢地講咩,加埋餐廳音樂,成個環境變得好嘈,好想快啲走😮💨古人話三個女人一個墟,依家兩個女人已經一個墟😮💨好彩係我冇坐近特色牆嗰個凹位既座位,否則嘈音會更犀利。
整體而言,我覺得呢到既食物質素、味道又未到好驚喜好高質,但一試無妨既,六道菜有一半ok既,自行衡量,但服務真係好好👍🏼
味道 ★ ★ ★ ☆ ☆
環境 ★ ★ ★ ☆ ☆