2019-07-17
兩個人叫咗個788餐,share 1塊扒唻食。先來嘅係三文魚沙律,食物無乜特別,但特別在於服務。個waiter 放低碟沙律,但倒瀉咗半杯水,成枱濕灑,佢走咗去,我以為佢去攞毛巾,佢唔知做乜去攞水壼幫其他枱加水,我見佢完全無意欲過嚟,我叫咗一個好似經理嘅人,個經理叫佢佢先如夢初醒攞毛巾。到個湯, 話就話係龍蝦湯, 其實根本係蕃茄忌廉湯。個扒我叫4成,佢比咗10成,但都有問要唔要煮過。由於已經等得好耐,我都要咗,無叫佢換。食完曬後,個waiter 又出場。見我地食完,佢收咗我隻碟,但好似見到好多野未收,所以去攞咗個盤,其中一枱又食完,跟住又好似經理叫佢,佢已經唔記得要幫我地收野。忙,收唔到,我理解,但佢竟然之後去咗set枱,當時已經9點幾,跟本無新客,咁唔係應該serve 咗依家响餐廳嘅客先呢?我讀書嘅時候唔係好感受到什麼叫活着的人比死去的人更痛苦,而依家我終於明白。。佢寧願去serve 一啲已經離開嘅人,都唔肯為我收野,上甜品,上咖啡。。我嗰刻都幾無奈同痛苦之後上咖啡無上奶,嗰啲都唔講。。 總而言之,我唔會再去。堅尼地城好過佢嘅西餐大q把,何苦要受氣?