2020-08-16 533 瀏覽
與好同事返工前午餐,未試過呢間蛋包飯,門面很日式西餐裝修,有少女風!入座坐下,大家先叫店員上水,結果呢杯水等了二十分鐘(睇翻相片時間1219等到1239)因為招呼我哋嘅係一個新人男店員,斟水都好似無方向,問佢關於牛肋骨嘅煮法都答唔出,每樣都要等其他店員得閒先處理!上咗菜而枱面籃子唔夠餐具,問佢攞又拖一陣,而雖然店面不大,店員好似無乜分區處理/人手不足,每次舉手都好耐先回應!等到好累,而嗰個男店員又攪唔清楚跟餐同散叫餐飲,我唸好耐先決定叫杯咖啡,店員先講已無晒餐飲,之後我跟翻眼計算,再問另外一個店員解釋清楚,先有翻杯餐飲!而冰茶嘅要求個個唔同(少冰/走冰/少甜/走甜)店員都攪唔掂(當時嘅客人8成滿)嗰個新人最大問題,係我哋提出嘅要求,佢處理唔到佢就仍然吊住個問題唔處理,要等到其他人得閒再處理,就咁企在一邊乾等,先令我哋無奈,講真食物ok,環境ok,但服務真令客人好累,唔想再俾錢貼難受烤牛肉蛋包飯($89)賣相靚,店員會上菜後才在客人面前幫手𠝹開奄列,再用刀鋒幫手兩邊翻開,奄列蛋味唔強,本來見網上其他食評人上戴嘅餐牌,餐牌寫明使用日本蛋嘅貼紙,我哋今次去食,餐牌已無咗嗰張貼紙,我哋幾個平時
烤牛肉蛋包飯
烤牛肉蛋包飯

烤牛肉蛋包飯($89)賣相靚,店員會上菜後才在客人面前幫手𠝹開奄列,再用刀鋒幫手兩邊翻開,奄列蛋味唔強,本來見網上其他食評人上戴嘅餐牌,餐牌寫明使用日本蛋嘅貼紙,我哋今次去食,餐牌已無咗嗰張貼紙,我哋幾個平時在家都是買日本蛋,蛋味會濃厚啲,呢間嘅蛋無嗰陣蛋味,應該已改了,蛋是滑的,珍珠米飯鬆軟,牛肉連汁撈飯夠濃好味,牛肉都唔會乾韌,不過牛味唔強!味道ok,相對咁嘅水準價錢顯得貴
熱咖啡(跟餐)其實我對咖啡要求唔高,唔係咖啡店出品更唔高,不過見到咖啡面浮咗層水,都忍唔到問熟悉咖啡嘅同事一句,佢話無問題先飲(恕我孤陋寡聞)味道唔係我喜歡嘅,比較味水重,雖然無酸味,但咖啡味弱及香味較弱,當然以餐飲就ok

同事食:
炙燒豬肉蛋包飯

炙燒豬肉蛋包飯($98)
青醬大蝦意粉

青醬大蝦意粉($96)
韓式牛肋骨飯

韓式牛肋骨飯($95)
冰茶

水果冰茶(跟餐)

蛋包飯兩個日本通嘅飯腳評價為「失望」因日本嘅蛋包飯一𠝹開就自動兩邊翻開,而呢間蛋包飯𠝹開要店員用刀幫手兩邊翻開!當然我唔知日本同韓國嘅蛋包飯嘅奄列有乜分別!是否標準不同!

講真價錢同食品水準不對應,而服務又差(講真店員嘅態度唔係差,係客人食餐飯基本要求都比唔到)講真每件事拆開睇好少事,但簡單一餐飯可以等到忟,太失望

2020-06-22