2013-08-22
真係豈有此理!生平第一次去一間食店度食晚餐,竟然比個老闆趕我同我的朋友走!食咗一個鐘就開始趕我哋走,請注意… 係『趕』我哋走… 原因係『你哋食咗好耐…』O哂咀…話說今晚我約了我個朋友食晚餐傾計,去了謝菲道209號呢間叫做純子餐廳,係食韓國嘢的,我同我朋友6:00到達,兩個女仔當然慢慢睇下個menu,諗下食咩好啦!我們大概6:15落單叫嘢食,約6:30就有食物了。食到7:30,大概食咗一半多少少左右,只係真正食咗1個鐘!係一個鐘頭姐!我哋都未食完,就攞張單叫我哋埋單立刻離開。但他們喺我們電話訂位時、入座時、order食物時都完全無講過要食一個半鐘要離座,我們當然唔理佢啦,因為我哋根本就未食完,之後的15分鐘,先後有4位店員黑唒面話我哋已經食咗好耐,叫我地立即埋單離開!! 但我們都未食完,但店員話:咁我幫妳哋打包,妳們拎走慢慢返屋企食!我們有好多客喺出面等緊,唔該妳們快啲離開! 我們當然好嬲啦!有乜理由我們食咗1個半鐘就趕我們走?! 我們話:出面嗰啲係你的客,莫非我們不是你的客嗎?除非咁啦,你唔當我地係客,我唔比錢咪即刻走囉! 點知唔夠5分鐘,個老闆娘出來鬧我哋:唔使你哋比錢,你哋依家同
,因為我哋根本就未食完,之後的15分鐘,先後有4位店員黑唒面話我哋已經食咗好耐,叫我地立即埋單離開!! 但我們都未食完,但店員話:咁我幫妳哋打包,妳們拎走慢慢返屋企食!我們有好多客喺出面等緊,唔該妳們快啲離開! 我們當然好嬲啦!有乜理由我們食咗1個半鐘就趕我們走?! 我們話:出面嗰啲係你的客,莫非我們不是你的客嗎?除非咁啦,你唔當我地係客,我唔比錢咪即刻走囉! 點知唔夠5分鐘,個老闆娘出來鬧我哋:唔使你哋比錢,你哋依家同 我即刻走!其實客人睇到目定口呆,最終我們兩個女仔,沒有埋到呢張約$300的單就比人趕走咗,走的時間當由入座起計,前後一定不到2個鐘! 第一次咁樣比人趕走,第一次親身經歷完全爛透的服務!真係有乜可能呢間食店可以野蠻到咁呢?!
題外話/補充資料:
後記,我問過其他試過嘅朋友,佢哋話唔單止晚飯會趕人走,連lunch 都會,食完想傾吓計,都黑口黑面對住你,个迫你埋單先,如果大家想要一個愉快嘅用膳,切勿試…你一定會好失望…如果同朋友去,就一定會好失禮添…