2008-05-30
酒家分2層,面積還好,裝潢普通,不像是開遍HK好多間大酒家的總店,打開餐牌卻是大酒家般的貴,其他不祈求,只想1試鎮店之寶:八寶鴨、炸蟹鉗、蝦多士同炒奶。生腸先上,百幾蚊細細碟,熱熱的淋淋的,不脆,我是寧願係肥姐度買2串又香又脆的,見堆起但其實下面全部都係花生,生腸得1層,下面的花生更好吃,再來鹵水豬手,還不錯,口感算好的,但真的沒有肉加細細碟,1人夾不到2次。第1樣鎮店之菜上檯,炸蟹鉗,我是沒見過那麽大的蟹鉗,同雞大脾1樣size,咬1啖已預左粉比蟹肉還厚,怎知是真的不錯,蟹肉很大塊,粉是參了碎蟹肉,料是十足的,不過$38一隻太貴。雜菜煲普通,算,多食菜補返下,味道還不錯,可惜啊,最喜愛的通菜竟然無貨。跟著上另1個鎮店之菜:八寶鴨($280),鴨係無乜肉既,參了邊8寶就真係唔知,皮很難吃,食落很膩,是所有人1致認爲同食緊咸肉粽無分別=.=" 1大敗筆,最好吃是隔離的生菜,接著食完很久都沒上最期待的2道菜,已是第2次催上菜,一直話黎緊啦黎緊啦,之後竟然走埋離同我地講唔記得落單,仲要係咁話唔要既話可以即刻cancel 架, 而唔係諗下點樣補鑊,我地跟住問下如果要整要等幾耐,點知佢竟然同我地
跟著上另1個鎮店之菜:八寶鴨($280),鴨係無乜肉既,參了邊8寶就真係唔知,皮很難吃,食落很膩,是所有人1致認爲同食緊咸肉粽無分別=.=" 1大敗筆,最好吃是隔離的生菜,接著食完很久都沒上最期待的2道菜,已是第2次催上菜,一直話黎緊啦黎緊啦,之後竟然走埋離同我地講唔記得落單,仲要係咁話唔要既話可以即刻cancel 架, 而唔係諗下點樣補鑊,我地跟住問下如果要整要等幾耐,點知佢竟然同我地講唔知喎,時快時慢架!繼續加多句話唔要可以cancel架!態度差勁,完全係想踢我地走! 搞到我地成檯火都離埋!什麽酒家,菜又普通又貴服務仲要係甘!真係貼錢買難受,太過分了!
之後經理講晒對唔住幫我地拎蝦多士黎,順返條氣,還不錯,是全晚最好的1味!炒奶蠻咸的,過鞋,難食!最尾的西米布丁($80)也是膩到不行,甜甜熱辣辣的布丁我是第1次食,感覺還不錯,不難吃!
總括來說,這樣的價錢給不到符合的素質,服務是差到貼地,來HK甘耐最差的1餐,買單$1735九道送加幾罐啤酒。