2013-12-24
這天和友人相約到旺角相聚,友人事先訂了3位的TABLE,所以晚上7點到了,不用等位便可入座.第一次到宮崎,旺角店門口是向大街的,往下層走幾級就可看到頗大的店面. 感覺還可以, 也沒有什麼油煙.原來是和牛角一樣的,在爐邊吸煙的設計,很不錯. 天氣冷,穿了冷衫都不怕身沾油煙了.我們3人被帶到4人桌,服務生問是否第一次光顧. 我們回答是, 服務生即以高速介紹了桌面的醬料可用,旁邊有點單紙,及記得寫枱號. 快速完成並走開的他,其實我們並未聽清楚呢, 所以首次落單將枱號給寫錯了.唉! 落了單,等待的過程中我們首先燒這大虎蝦,是入座的時候已經上了的,1人1隻,真的很大,讓我很是興奮了一下。而且這樣在等第一ROUND的時間,也有野做同食, 很充實. 然而,這蝦卻是叫我百般失望. 一口咬落看似啖啖肉的大虎蝦, 口感是一半以上的都沙粒的感覺! OH MY GOD! 我的媽呀! 還是第一次吃到沒有清蝦腸的蝦是如此如此多XX的. 是那蝦死前吃了很多東西嗎?為什麼可以那麼DIRTY.....為什麼把蝦腸一併給客人享用?如此大的虎蝦,真是暴殄天物呀!!! 難道店家的故意讓客人自助燒,自助SERVE? 大蝦吐出來
之後就不再點牛舌了, 轉吃別的, 發現了他的一口牛也一般般, 但有一個叫「沙朗心」的牛, 因為之前不知道是什麼都沒有點,這回一點, 正, 口感很好呢, 肉質也明顯嫩滑, 牛類推介這「沙朗心」,正!!
補充一下, 第一張相所示醬料,左邊深棕色有芝麻的是日式醬料,中間淡黃的是醋, 右邊是吉的,什麼都沒有.
這裡是2百幾1位,只包括飲料入座時和大蝦一齊上的一杯可樂.
在入座時服務生快速的講解中,我們聽到18蚊買一送一,可以自己出去拎,就咁點係12蚊罐.
咁我地食到咁上下,杯可樂飲完就自己出去扲啦,單點12蚊, 自己SERVE自己平均都係9蚊JAR WO.
於是我地扲左2罐汽水. 2小時的進餐,一個鐘的時候就要收錢,當然佢放低的時間,就唔理住先啦,點知5分鐘催一次快D俾錢, 礙於太煩,所以就打算俾錢啦,一望張單,WAH!!!!
服務生答,出左單冇得改GA WO. 之後就行開左.
之後叫過另一個服務生啦, 就話你地自己出去扲,就係呢個價!快D俾錢,你地仲有15分鐘!
嘩然! 咩態度!? 我地猜想68同18之間,可能係我地聽錯,但可否耐心講解一下發生咩事呢?咁我地2個人拎左野飲,咁另一個$34又係咩黎? 咁如果原來係$34位任飲,點解聽到買一送一?成句錯哂?!
最後都要埋單,百幾蚊飲個2罐野當然唔高興,態度如此更是惹人討厭! 食物已經是普通的了,服務態度還是如此, 此店在我, 永遠BLACK LIST!!!!!!
題外話/補充資料:
俾左錢之後仲有15分鐘食,嬲嬲地就一人出去扲多罐汽水啦, 反正付了的是任飲的錢(我相信). 而呢個時候到隔壁枱(4個男子)夠鐘要埋單啦.此時我男友拎住汽水行番黎. 服務生就應該誤以為佢地一齊的,就說:
你地自己出去扲野飲呀?張單要改,唔係呢個錢GA WO.
4男子:冇WO,我地都冇.
服務生:我睇住GA WO.
4男子:你係咪睇錯呀,我地冇人行開過張枱.
此時我同我男友講坐低啦.
4男子:人地隔壁枱GA.
服務生即快步走開,SORRY都冇!
4男子真無辜!!!