今日與家人出開鑽石山,諗起鑽石山附近就係志蓮淨苑,之前聽人講果度啲齋幾好味,於是決定試吓,大約七點鐘去到,見店內也幾多人,在無訂位的情況下,好彩仲有位俾我們,隔多一會,見之後入嚟啲人已開始要等位,一坐低,服務員已遞上熱茶,由於我們係三個人,一開始"立"眼見啲餐係四人起,所以無睇,睇散叫,但到落單時,個服務員見我有叫燉湯(散叫$120一位)於是好窩心咁同我講,如果你叫燉湯,不如叫餐會抵好多,一睇,原來餐也有二位份量咁叫,個服務員仲話,都好多人叫二人餐但三個人食也夠,成件事覺得好窩心老實,唔會為賺錢而唔提客人其實可以這樣叫,最後叫了套餐A,二人份量係$480,另外加了白飯、腰果桃膠露及薑汁黑糖千層糕,食物整體來說幾好味,不䶢,唔會有過多芡汁,清清地,其中一個前菜胡麻鮮茄涼皮,D涼皮係粉紅色,幾特別,不過覺得佢個甜品比較貴,要$60 一碗腰果桃膠露,份量比較少🙈但唔甜,適合老人家食,整體來說,幾好,環境優雅、服務幾好,食物也幾好,重點不用加一👍🏻不過真係叫套餐抵過散叫,散叫老實講係貴的🙈