2023-08-10
放假去沙田市廣場買野順便食埋晚飯先走,之前一直見到呢間餐廳圍板裝修緊,留意左呢間好耐,今次過去終於開張,二話不說即刻揀食呢間!幸の晚宴 二人餐 $1088 由於之前有加入Foodie app會員,所以可以以優惠價 $688享用呢個餐,價錢平好多!呢個套餐好豐富,前菜、沙律、刺身、燒物、和食、御食、甜品,全部有齊哂。味醂魚干魚干即叫即烤,熱辣辣,而且好香燒魚干既味道。配啤酒一流,可惜我地想飲乳酸飲品多啲。巨峰提子乳酸 & 白桃乳酸2杯乳酸飲品呈現漸變顏色,顏色意外地好睇好襯,個人比較鍾意巨峰提子乳酸,味道較突出,而且吾系藥水味。脆炸白蝦白蝦炸得非常乾身,吾油膩,食落好脆口,帶點蝦香味。廚師沙律 - 蟹肉蕃茄沙律呢度既蟹籽好高質,咬落去粒粒卜卜聲,好有咬口。蟹肉夠多夠鮮味,配蕃茄同沙律菜食好fresh。刺身三品盛刺身三品有北海道帶子、甜蝦同金槍魚中拖羅。2片厚切帶子中間夾雜左檸檬,食落帶有檸檬清新既味道;甜蝦大隻又鮮甜;中拖羅食落油脂感飽滿,略嫌未完全解凍哂,有少少硬。串燒六品:極上牛舌芯串、黑豚肉、雞腿肉、雞翼、蘆筍、秋葵個人最喜歡極上牛舌芯串,內裡顏色粉嫩,食落肉質夠爽口。另外雞腿肉同
幸の晚宴 二人餐 $1088
味醂魚干
巨峰提子乳酸 & 白桃乳酸
脆炸白蝦
白蝦炸得非常乾身,吾油膩,食落好脆口,帶點蝦香味。
廚師沙律 - 蟹肉蕃茄沙律
刺身三品盛
串燒六品:
極上牛舌芯串、黑豚肉、雞腿肉、雞翼、蘆筍、秋葵
個人最喜歡極上牛舌芯串,內裡顏色粉嫩,食落肉質夠爽口。另外雞腿肉同雞翼比起一般既重雞肉味,食得出系高質食材。
串燒既火喉控制得幾好,無用過多調味料,食到食材本身既原味道,另外仲有芥末籽醬同青檸提供。
清酒煮蜆
蜆肉肥美大隻,無沙,微微清酒味帶出蜆肉既鮮甜味,連成日怕蜆有沙既我都大讚!
明太子玉子燒
玉子燒同樣高質,玉子入面有芝士同明太子,口感軟滑,再配埋我喜歡既蟹籽,好好食。
鰻魚飯
蒲燒鰻魚肉質細嫩,蒲燒汁香濃,仲有啲蛋絲,配日本米飯,令成餐飯好完滿。
時令甜品 -和菓子
最後甜品都無馬虎,一上枱哇一聲,會吾會太靚!水果造型既和菓子,靚到吾捨得食。入面分別系紅豆餡同芋泥餡。
另外想讚揚一下餐廳職員,非常有禮貌,服務態度非常好,食完成餐飯見我杯茶凍左,會主動幫我換一杯新既熱茶,值得讚賞。