第一次覺得邊爐可以難食到咁。我係一個好熱愛打邊爐嘅人,今日星期五Happy Friday,終於結束忙碌的一星期,決定打邊爐慰勞自己。銅鑼灣有好多邊爐嘅選擇,但係我朋友喜歡椰子雞湯,上Openrice一search已經搵到呢間。入到去坐低,覺得店員嘅服務態度非常之好,座位亦都闊落。打開餐牌,食物嘅價錢尙算合理。叫咗原味椰子雞湯底,包半隻雞,再叫左一份珊瑚蚌拼貴妃蚌,一份皇帝菜,一份炸魚皮,連埋茶水總數$637。上菜速度都算快,店員亦細心協助。湯底主要都係椰青水,主打一個清淡健康。半隻雞,冇乜味,但係都算滑嘅。魚皮,非常大塊,條魚本身好大條,新鮮炸起熱辣辣,調味適中,個人覺得係全晚最好的菜。之後開始嚟料,嗰份珊瑚蚌拼貴妃蚌上菜嗰刻已經出晒水,滑潺潺咁,我哋不以為意照樣煮食。煮好之後係非常之腥,甚至有少許苦澀同埋臭。非常無奈,呢一碟珊瑚蚌拼貴妃蚌係賣$188。以喺街外食海鮮來講唔算係貴,但係唔新鮮嘅程度,可以話係我咁耐以來食過最唔新鮮嘅頭三位。因為我好鍾意食海鮮,所以呢一碟嘢真係令我個心沉咗落谷底。正當我感到非常失望之際,我望向隔離台剛剛上嘅菜,佢哋叫咗一碟魚,一碟牛,兩碟嘢都係好似啱啱喺冰
入到去坐低,覺得店員嘅服務態度非常之好,座位亦都闊落。打開餐牌,食物嘅價錢尙算合理。叫咗原味椰子雞湯底,包半隻雞,再叫左一份珊瑚蚌拼貴妃蚌,一份皇帝菜,一份炸魚皮,連埋茶水總數$637。上菜速度都算快,店員亦細心協助。湯底主要都係椰青水,主打一個清淡健康。半隻雞,冇乜味,但係都算滑嘅。魚皮,非常大塊,條魚本身好大條,新鮮炸起熱辣辣,調味適中,個人覺得係全晚最好的菜。之後開始嚟料,嗰份珊瑚蚌拼貴妃蚌上菜嗰刻已經出晒水,滑潺潺咁,我哋不以為意照樣煮食。煮好之後係非常之腥,甚至有少許苦澀同埋臭。非常無奈,呢一碟珊瑚蚌拼貴妃蚌係賣$188。以喺街外食海鮮來講唔算係貴,但係唔新鮮嘅程度,可以話係我咁耐以來食過最唔新鮮嘅頭三位。因為我好鍾意食海鮮,所以呢一碟嘢真係令我個心沉咗落谷底。正當我感到非常失望之際,我望向隔離台剛剛上嘅菜,佢哋叫咗一碟魚,一碟牛,兩碟嘢都係好似啱啱喺冰櫃拎出嚟咁硬掘掘,我就知道呢一間嘢我唔會再嚟,並且必須寫一個食評警世。呢間餐廳嘅店主,唔好意思,如果你見到呢個食評,希望你明白,登龍街餐廳林立,咁樣嘅食物質素真係唔會捱到幾耐。最後多謝你嘅店員態度非常之良好,呢一點係值得嘉許嘅。