2023-09-27 560 瀏覽
作為一個係九龍城讀書用長大嘅街坊,以前讀中學成日同朋友嚟食lunch,食物質素同埋性價比都好高。琴晚我同中同有約,而佢話好掛住呢間嘅嘢食,所以就去左睇。因為平時都係食呢間嘅lunch,怕夜晚散叫好貴,就叫門口嘅侍應遮遮比個menu睇睇先。見佢咁熱情,價錢合理,中同想食,就入咗去。一坐低入面冇乜客,遮遮好好比咗兩個menu我哋,一人一本唔使爭。我食豬頸肉撈檬,朋友食河粉。落單之後遮遮即刻俾左撈檬汁我,效率唔錯。嘢食都係一如既往咁好食,唔係重點唔講咁多。遮遮係我食到一半嘅時候,冇啦啦問我仲要唔要撈檬汁,隻手仲已經ready我答「用完」可以馬上收。但我習慣撈檬汁係一路食一路落,我好無奈咁話要。隔左一陣,個場開始慢慢多人,不過都未多人到需要排隊。朋友已經食完,另一個侍應叔叔見到好迅速幫佢收左個碗。但我仲有1/4左右。因為有啲飽,就中場休息,同朋友傾住計先。點知遮遮又嚟,又問我仲要唔要碗撈檬,隻手又係ready好等我答「唔要」就9秒9收走。我又好無奈話要😅 佢先道歉走左😅隔左五分鐘都唔知有冇,個個侍應叔叔又問我要唔要,我再一次答要要要😅(不過佢隻手冇伸出嚟預備,係真係等客人回答先收,好過個個遮遮

隔左五分鐘都唔知有冇,個個侍應叔叔又問我要唔要,我再一次答要要要😅(不過佢隻手冇伸出嚟預備,係真係等客人回答先收,好過個個遮遮😅)

到我真係食完嘅時候,我抹完嘴就將紙巾放係碗旁邊(因為之後仲要用😀)然後撩牙。個遮遮走過嚟,「食完啦係咪?多謝曬」,一嘢收走我張抹左一下嘅紙巾同碗。我即刻望一望出面,諗住睇下係唔係真係咁多人排隊,需要咁趕客,點知出面一個人都冇😅😅😅😅😅

遮遮都咁趕客,我地無謂再留係度阻住佢😅

食過咁多次都未試過咁嬲,貼錢買難受,以後唔幫襯😅❌
2023-09-26