2019-06-02
因為喺附近,加上呢度多位,同朋友一班人食飯都多黎呢度。一直覺得食物冇咩特別,但容納到多人所以都冇所。一如以往,逢星期日中午,成個卓爾居商場既食店都好多人,我地又人多,呢間有位就緊係入啦。呢間餐廳本身係燒烤店,但中午都有飯有烏冬可以食,而且叫定食係有前菜,有甜品,選擇都多。前菜不論係牛/鴨胸,試過幾樣都係凍食;甜品就有布甸,jelly,不過不失;雖然餐廳有哂韓文,又有心心手勢形狀既燈,不過定良呀拉麵烏冬嗰啲都偏向日式,味道唔係特別好,但價錢相宜而且唔算差。不過佢地俾既水,味道成日有啲怪味,但都算小問題,唔飲就由佢😅。另外呢度用平板電腦落單,我地通常都係逐個叫,各自為政,睇情況就會禁個落單制(有時都兩三個就禁一次落單,因為部機慢,有時又hang機,驚啲野冇左)今日我地八個人,有三個叫咖哩牛肉烏冬,一個雞塊烏冬,一個炸蝦定食,一個牛肉飯,一個滑蛋豬扒飯,一個吉列豬扒定食。(大約係咁啦,有一兩個唔太記得)到野食黎既時候,黎多左個帆立貝烏冬,我地就話我地冇叫啦,睇單問清楚大家,都係冇人叫過既,但個侍應一黎就話:「有架,係呢度架,擺低啦。」然後就走左。唔知點解會多左,加上有人落單時都見過無啦啦多左
(大約係咁啦,有一兩個唔太記得)
唔知點解會多左,加上有人落單時都見過無啦啦多左個帆立貝烏冬,但取消左,另外又有人之前黎食過都有呢個情況,我地都想find out究竟咩事。都明白喺佢地角度會覺得我地叫左唔認數,但我地又的確冇人叫過加上唔係第一次發生。
咁我地開個平板再試過,發現每次等得耐時hang機就會出現呢個情況。叫麵食時,無啦啦會彈左個畫面要再揀過湯底同野飲(本來已揀完),揀完之後個落單位置會由0變左2,有2、3次都係咁,我地就拍低左條片,諗住同職員講返,都係好聲好氣地講,想避免事件再次出錯,善意了解下係咪系統出錯,佢睇完條片都唔信我地,佢禁左一次冇事就話明明冇事。😅😅
本身普通一餐飯,啲野食冇咩特別都冇諗住寫,都冇特別影相,但有啲個別侍應態度麻麻,食得不太愉快,另外提醒大家小心啲,落單時望清楚有冇出錯。