2017-11-06
今晚想起很久沒有吃過這個豬扒上海麵,決定在筲箕灣出閘回味一下,誰知道這亦是我最後一次的光顧。店內不是很多人,只是七成客,叫了我以往十分喜歡的酸辣豬扒上海麵,下單的服務人員從沒有睇過我一眼,忙著收碗碟及落order,落單後沒有將單放在我枱上,但同枱的顧客就有單。我坐在廚房出菜位,旁邊亦是收錢位置,眼見外賣落單嘅電話不停打來,廚房亦都不停製作外賣食物,心想他們要清了早前的外賣單方可煑我那碗麵,我足足等了十五分鐘,麵還未到,但發覺隔離枱剛來的男女order了的豬扒麵及湯飯都已經煮好及送到他們枱上,我立刻問寫單嗰個女士是否已經落單,她説是,她還問廚房我的單在哪裏拿出來給我看,然後對我說,「你看你的單就在這裏!你以為我沒有寫嗎?」廚房的女士亦大叫出來說「如果叫豬扒就預咗要等!一係要叫其他嘢!」當時我好想離開即刻走,但係見到呢班女士又好驚佢哋會鬧我。其實我好想問,如果豬扒要等咁耐,點解外賣我見到有好幾盒豬扒麵同埋隔離枱又會有一個豬扒麵遲過我叫又即刻嚟咗?其實佢哋啲單都好混亂,啲人又好惡,廚房嗰啲人自己都在裏面喺度嗌交。我以後都唔會再去啦。好後悔今日嘥時間去食。早知去食譚仔服務態度好過佢好多,所以譚
其實我好想問,如果豬扒要等咁耐,點解外賣我見到有好幾盒豬扒麵同埋隔離枱又會有一個豬扒麵遲過我叫又即刻嚟咗?其實佢哋啲單都好混亂,啲人又好惡,廚房嗰啲人自己都在裏面喺度嗌交。我以後都唔會再去啦。好後悔今日嘥時間去食。早知去食譚仔服務態度好過佢好多,所以譚仔越開越多。