2022-06-12
真係嬲到震,想食個早餐都要受氣。我哋一家三口入去食早餐,當時滿坐,見有人啱啱走,我哋就隨即坐低。侍應收起之前嘅餐之後,我媽咪就睇下menu有咩食。媽咪仲睇緊之際,侍應一手搶咗佢份menu,抹完檯之後大力放返menu喺檯。重點係份menu唔係普通膠file,係鐵架嚟。父母覺得算啦唔係大件事,咁我哋繼續睇食咩。媽咪舉手示意可以落order,侍應撥走我媽咪隻手,我真係火都嚟。你忙做到忟我理解,但全程不發一語只動手動腳,真係講唔通。我哋三個立刻起身走,爸爸臨走之前同個收銀(唔知係唔係老闆娘)講:你啲伙記好無禮貌。跟隨我後面嘅食客應聲話:贊成。門口陸陸續續有好多人排隊入去。其實餐飲業真係好難做,有好多默默耕耘嘅餐廳努力求存,真心想講唔嚟呢間仲有好多選擇。