2022-10-30
平時見呢間餐廳見都冇乜人食,今晚終於知道點解。晚上7點幾同兩個小朋友到呢間餐廳,入座前,有一個男人,應該係老闆/經理,因為冇着制服係着便服,佢已經好似唔太歡迎,可能覺得我同兩個小朋都唔會食得多。入去之後,有一位後生嘅男待應安排我哋坐一張六人枱,之後已經即刻有個女待應問點解要安排坐呢張枱。之後男老闆行過我旁邊,講咗句「黐孖筋,坐呢度」我當堂嚇一跳,之後我問個老闆「其實你係咪唔想我哋坐呢張枱?我哋其實可以坐其他位。呢個位唔係我要求要坐,係你哋員工安排。」跟住老闆好寸嘴回應「隨便你,你鍾意啦,你鍾意嘅話可以即刻走。」之後再重複咗幾次同樣嘅說話。最後我當然離開。我真係大開眼界,終於明白點解呢間餐廳咁少人食!原來老闆嘅服務態度都可以咁差,根本就係趕人走,以後都唔會幫襯!亦會宣揚開去,叫身邊嘅人唔好幫襯!