2014-08-14
今日同親友到鳳城飲茶。其平時好少去CWB飲茶,因為CWB有更多更好嘅選擇,不過呢間真係好就腳,而且12點半都唔駛等位。今日叫左十幾樣點心,當中有所謂嘅招牌菜,豬腳薑、炸鮮奶,不過有D失望。豬腳薑用一個大飯碗裝住,數得出有兩舊豬腳、兩舊薑加一隻蛋,OK,百物騰貴,我明白。炸鮮奶就無甜味,比起北角嘅鳳城差得遠。中肯果句就係:呢個價+呢個質素可以接受,而且合理。
題外話/補充資料:
但係我發覺食物嘅質素唔係最重要‥‥‥
話說點心擺滿成枱,個傳菜再送點心黎,佢移開我杯茶,將幾碟食剩嘅空碟疊係我面前(因為移開埋我杯茶係有多D空位,而佢就企係我側邊,真係好順手!),咁緊係以為佢擺好D點心就收埋D空碟,點知佢轉頭走,開聲叫佢拎走D空碟,佢拋左一句:「(態度唔友善咁話)我唔收。」我就話:「即係點,唔駛收呀﹖」(同時指住我面前嘅空碟,心諗:唔收點解要疊埋佢係我面前﹖)果時佢已經走遠左幾步,佢話:「唔得閒!」(態度更差!)佢去左側邊果張枱傳菜。當然我明白傳菜嘅就係傳菜,唔收碟,咁你唔收碟就唔好疊埋佢、仲要擺我面前,仲要咁差嘅態度。咁附近嘅部長呢﹖我再望望附近嘅部長,兩個部長都係同人「打呀較」(似乎係熟客),一個係隔離枱同班客望住部手機講緊野(肯定唔係落緊單),另個係再遠D嘅兩張枱傾緊計。舉晒手都無一個埋我。仲有,個傳菜身上都唔掛名牌,要投訴點知搵邊個呀﹖
我相信一間餐廳食物質素固然重要,服務態度更重要。人人食得開心,質素有基本嘅水準,我係已經接受。唔通唔係熟客就歡迎﹖