2022-05-31
食物質素和師傅嘅手勢well reflected喺個價錢. 我想提出的意見喺服務態度. 相信大家都會同意餐飲業服務係好重要的一環. 那天約咗朋友晚敘. 準時到達. 有一位朋友要搵地方泊車所以遲咗join.坐低大約20-25分鐘. 有傾有講在看menu.有一位侍應員行來用「指責」的語氣話(盡量翻譯)「我哋已經坐咗20-25分鐘,朋友還未到.用餐時間是兩個鐘. 咁咩唔尊重chef」我哋當一刻感到好愕然、尷尬. 心諗我哋明白時間會緊迫. 但點樣唔尊重chef?!其實簡單一句提醒客人用餐時間或者預早提示客人推介的食物和烹調的時間.會喺餐廳基本服務指標/應對. 這樣的溝通才是「尊重」題外話-預訂的時候也有特別問稀有的部位可不可以預訂.餐廳主管說不可預訂-是先到先有. 當天我們去的是第1段時間5:00pm. 但想order的那些部位已經售罄. 侍應員也沒有合理的解釋…最後那天我們是7:00pm離開餐廳. 食物雖然好味.師傅也專業. 但因為那一位侍應的服務質素影響.實在是太可惜.
最後那天我們是7:00pm離開餐廳.