2023-06-30 724 瀏覽
今次係你食午餐,由訂位開始,因為餐廳係可以改期一次,改期時,職員通知只可以改期一次,否則就會沒收訂金,呢個我一早已經知,但係職員再次講呢句說話嘅時候態度可以再友善一些。到用餐日期,去到reception,帶位姐姐帶到去餐廳嘅梳化位置,由於腰部唔舒服,所以要求坐同一張枱嘅座椅位置,座椅比較重,我請職員幫我拉一拉張凳,帶位姐姐面露不悅神色,亦不大願意幫我拉凳。坐低之後,我見到我張凳附近就有一張矮細嘅椅子係俾人哋放袋嘅,我就請職員幫我拉近嗰張矮椅子俾我放袋,但係職員就叫我放喺梳化嗰度,我話我腰唔舒服,我想近啲放個袋在我隔離,但他表示有其他客人會行去你張枱嗰度㗎,咁你就會阻住其他客人㗎,而家我將你張凳再拉埋啲,但事實係我同另一張枱相距都有一段距離,其他客人點解會無端端行去我張枱呢?之後就開始點餐,由於我唔食黑椒,我見到有一個鱈魚有黑椒汁,我就問職員可唔可以有其他汁,佢就一口話冇,我又見到剩係得一款青豆湯,我問有冇其他湯,佢都係有一口話冇,但係後來我聽到另一張枱話唔想飲青豆湯,佢就話問吓問吓可唔可以轉其他湯俾佢。之後我就問佢可唔可以俾杯水,佢就好唔友善咁話我哋冇普通水架喎,我哋淨係得$88杯嘅有
之後就開始點餐,由於我唔食黑椒,我見到有一個鱈魚有黑椒汁,我就問職員可唔可以有其他汁,佢就一口話冇,我又見到剩係得一款青豆湯,我問有冇其他湯,佢都係有一口話冇,但係後來我聽到另一張枱話唔想飲青豆湯,佢就話問吓問吓可唔可以轉其他湯俾佢。之後我就問佢可唔可以俾杯水,佢就好唔友善咁話我哋冇普通水架喎,我哋淨係得$88杯嘅有汽水呀、冇汽水呀、礦泉水,$88 杯都係一杯水啫,唔需要咁嘅態度掛,最後我都叫要咗杯$88嘅水。以前最出名嘅麵包籃,而家得返幾款麵包,而且啲麵包係凍嘅,真係無言以對。第一道菜嚟咗一個蕃茄湯,基本發揮啦,面頭放左啲好凍嘅芝士,就非常之稣,令到碗湯味道唔係咁好。跟住係魚子醬,味道OK。再之後青豆湯,都正常味道,裏面有啲一粒粒嘅青豆都幾爽口。跟住就係一個黑鱈魚,表面煎到黑蚊蚊,汁同魚真係好唔配合,呢個就真係麻麻哋。叫甜品嗰陣時仲勞氣,因為啲甜品款式都唔出色,一係就係朱古力,一係就係好酸嘅雪巴,最尾嗰個係士多啤梨,我記得我上一次嚟食都係士多啤梨,咁我就輕輕自己講咗句我呢個上次食過啦,個職員就竟然好串咁話冇可能,呢個係新架喎,好似質疑我喺度講大話咁嘅語氣,咁上次又係士多啤梨今次又係士多啤梨,我點會記得你個名呀,咁你最多好客氣咁話上次嗰個可能係日本士多啤梨,同今次唔同㗎,需要咁串咁講呀嗎。跟住個甜品嚟到,佢講到話好好食,啲士多啤梨好酸,雪巴又酸,士多啤梨下面d cream完全都冇味, 得個甜字, 下邊有啲好窿嘅開心果仁, 總之一d 都吾好食。以前喺呢邊食過一次,隔離 bar table 過幾次, 都從來冇試過咁差, waiter 好似冇受過訓練咁,食物質素每況愈下,真係懷疑自己係咪去緊一間三星餐廳,1 星 Tosca service 好好多。唯一係橄欖油好過 Tosca。