2022-01-22 146 瀏覽
售賣香蕉煎餅嘅舖頭在香港不多,除了元朗香蕉仔便是在旺角新開的這一間。 我叫咗花生醬煉奶香蕉煎餅, 當時舖頭只有我一位客人 在店內等餐, 由於是即叫即整,我前面還有 兩張單, 但我等了十分鐘才發覺這間店並不是跟單而去做order,因為在我下單後十分鐘後有另一位客人剛order, 但只等了五分鐘便有得食, 我比他還要再等五分鐘才可以拎。 雖然這位客人叫原味煎餅和我叫的花生醬煉奶煎餅不同, 但兩者嘅差別只係前者內有雞蛋和朱古力醬喺面而後者沒有。 明顯地這不是遲來先上岸有得拎貨嘅原因, 餐廳店員還試圖掩飾叫我再等等並沒有交代為何後者可以攞先嘅原因,其實明眼人一睇便是留單或做錯了單,這是我不滿這間店舖服務態度嘅原因。 如沒有這另一位客人,我還要等多久才能拿到我的煎餅呢?這店的煎餅雖然有花生醬和煉奶係面,但煎餅 味道帶鹹味, 所以吃起來的味道不夠香甜感覺怪怪, 煎餅亦比較元朗香蕉仔薄身, 煎得不夠香口 ,所以只此一次不會再幫襯。

花生醬煉奶香蕉煎餅