2022-07-09
1991 瀏覽
由於入住東涌喜來登酒店,已經想在采悅軒晚膳,見到在OpenRice訂座有低至五折優惠,馬上登記。訂座後一天左右,餐廳已經打電話來確認。我哋要求參考菜單,佢哋都很快咁用電郵回覆,效率好高。當天準時入座,餐廳環境幽雅,我哋二人被安排坐在馬蹄形沙發, 十分舒適。因為唔係好肚餓,所以只係叫咗以下招牌食品:燈影藕片 $98牛肝菌素鵝 $98太子鴨 $288至尊炸釀蟹蓋 $218薑味繡球 $88食物味道質素唔錯,但最令我欣賞係經理Jason Lui嘅服務態度。佢在我哋等上菜期間,主動詢問意見,仲好詳細講解餐廳總㕑嘅班底,大都好有來頭,佢自己亦係來自龍景軒,十分健談。最後我哋點咗著名嘅薑味繡球作甜品,佢亦解釋師父在豆腐上橫切直切各60刀,加上薑味糖水就散發開為繡球狀嘅豆腐花,十分考刀功。另外佢亦送上一碟蛋散俾我哋試吓。老實講,薑味豆腐花主要係欣賞師父刀功,以作打卡之用,反而蛋散好鬆脆,又唔太甜,比其他酒家出色,值得一讚。除咗經理Jason之外,服務員Vicky亦有良好待客態度,加上現時餐廳有特別優惠,十分抵食,所以整體用餐體驗良好,我推薦大家記得在OpenRice訂座。
因為唔係好肚餓,所以只係叫咗以下招牌食品:
燈影藕片 $98
牛肝菌素鵝 $98