2011-09-18
聽過銀杏館哩個大名好耐,自己又住得近,但一直都冇去試既動力. 剛遇着朋友生日,對方又未有餐廳提議,就由我決定.行到門外已有伯伯侍應為我們開門, 我們一早訂了座, 被安排坐餐廳尾二那臺, 所有臺都是排於一邊的,一眼望完只有5-6張臺,最盡那邊牆用了落地大鏡,圖令空間變大,不過幫助唔大(好在樓上仲有一層)睇餐牌時大家都心大心細,另一位伯伯自動為我們提供意見. 除左有套餐外, 部份主菜加一百幾十就可享湯,salad及餐飲.好大彈性.點餐都花近10分鐘才可決定.頭盤先上salad, 我選,友人選, 先上三文魚salad, 因田螺批要較耐時間焗.煙三文魚幾算大片, 卷成玫瑰花狀,好romantic 味道少少咸,可接受.紅酒啤梨亦特別, 啤梨肉滲滿紅酒, 相信花了一定時間去煮,有一小部份啤梨用心形模具cut出, 只望也覺甜! 食到3份1田螺批上臺了, 酥皮盒以芝士蓋頂,內藏田螺肉,一切開,香噴噴 , 田螺林身,如果可以大隻少少就更好.菜亦好食,用醋汁更健康.餐湯我選, 見佢字側有個皇冠既標記代理餐廳推介,當然要試啦!友人選,少見西餐廳有, 我試飲一啖,蠔味鮮濃突出,唔錯!我的龍蝦湯味道超濃,剛入口
頭盤先上salad, 我選[法國野菇田螺批伴有機菜],友人選[法國慢溫紅酒啤梨釀煙三文魚], 先上三文魚salad, 因田螺批要較耐時間焗.煙三文魚幾算大片, 卷成玫瑰花狀,好romantic 味道少少咸,可接受.紅酒啤梨亦特別, 啤梨肉滲滿紅酒, 相信花了一定時間去煮,有一小部份啤梨用心形模具cut出, 只望也覺甜! 食到3份1田螺批上臺了, 酥皮盒以芝士蓋頂,內藏田螺肉,一切開,香噴噴 , 田螺林身,如果可以大隻少少就更好.菜亦好食,用醋汁更健康.
餐湯我選[自家製龍蝦湯], 見佢字側有個皇冠既標記代理餐廳推介,當然要試啦!友人選[鮮蠔清湯],少見西餐廳有, 我試飲一啖,蠔味鮮濃突出,唔錯!我的龍蝦湯味道超濃,剛入口時還可以, 飲至近8成時而抵受不住要放棄, 改食伴碟的小龍蝦.小龍蝦賣相靚,可惜並不可口, 咸咸怪怪, 當裝飾品算吧.
主菜一:[美國極黑豚鞍扒伴金蒜 ],三大塊黑豚扒份量十足, 賣相靚仔,食指大動! 黑豚肉上清楚可見網狀燒紋, 燒得較乾身, 如果可以juicy多點更理想.伴以深紫色蓄薯蓉, 味帶甜, 但我喜歡以薯蓉伴扒類多, 跟肉類最夾. 以紫蕃薯蓉伴扒類有d驚喜.
主菜二:[芝士焗龍蝦拼T-骨羊扒]個名可能有少少錯漏,因為冇印在餐牌上,而係寫於牆上小告示板上.羊都有T-骨,好好奇.羊肉一般, 未算食過最好的.仲有豬 or 雞肉腸?!! 唔夠熱,香味大減,要扣分. 芝士焗龍蝦本應唔錯的, 可惜放涼了, 朋友分了一半結我試,肉厚彈牙, 相信把握熱食之時間,味道更佳.
餐茶點了earl grey,伯伯推有效仲消滯,幾好的提議,放工後已經不欲飲咖啡了.
最後再點一客薑汁梳乎里甜品作蛋糕,份量唔多,大家都太飽了, 免強食了一點.梳乎里口感比太X館好, 入口不會似吃進一堆泡.薑汁味也明顯.但放耐了就收縮, 影相要快手.
整餐生日飯氣氛良好, 侍應主動有禮, 講解詳細(有個別長者較長氣),食物賣相跟味道也屬中上,仲有唱生日歌服務.到此慶祝還是很合適的選擇.我也期待下一次再光顧.
TIPS: 早3日前訂座有9折, 或者HSBC card有95折.