2008-08-27
我係長沙灣人,譚仔真係由細食到大,睇住佢由一間慢慢開分店到SSP之後到其他地區,我都覺得好高興。但係真係認唔住要投訢一下,我主要去長沙灣兩間分店,啲阿姐嘅服務真係差得好緊要,幾乎次次去都要受氣...有一次試過碗米線黎到先發現原來阿姐落錯左單,咁同阿姐講,阿姐就好似審犯咁,係咁話張單冇寫喎係唔係我落單時無叫到,佢完全無意換過碗之餘,仲講到好似我講大話咁,糾纏左成兩三分鐘,阿姐先肯換,仲要態度好差。講真我都係黎食餐飯啫,如果一開始態度好啲,我真係唔會計較要左碗面。又試過有次繁忙時間,個阿姐拎住成盤大約十杯野飲,佢行過擺低左一杯之後拎起個盤,點知跣手倒晒落我隔離個男仔到,個男仔成身濕晒。我都明白繁忙時間係好忙,但係都唔駛好似打仗咁一味衝衝衝,如果真係應付唔黎嘅,一係就請多啲人,一係就唔好咁多客。講真而家好多時都好迫,食米線嘅時候都要就住就住怕篤到隔籬位,根本上間舖就容納唔到咁多客,硬要做咁多生意只會令客人有更多抱怨!尋日去食又係咁,冇要辣就俾個小辣我,咁又係同阿姐講喇,呢個阿姐check下張單之後就話落單嘅時候錯左,咁ok換過碗,我以為唔會好似上次咁,點知落單個阿姐即刻走埋黎聲大夾惡話我落單
尋日去食又係咁,冇要辣就俾個小辣我,咁又係同阿姐講喇,呢個阿姐check下張單之後就話落單嘅時候錯左,咁ok換過碗,我以為唔會好似上次咁,點知落單個阿姐即刻走埋黎聲大夾惡話我落單時候冇講清楚云云。唉,我都明白每個人都覺得自己無錯係人地錯晒,所以我都冇同佢拗,因為我自己無check單都要付上責任...但係坦白講,就算我真係嗌錯左,唔通你可以唔換過碗比我? 既然係唔係都要換,咁又何必計較邊個啱邊個錯?
我覺得阿姐根本上就冇尊重過自己嘅職業同埋客人嘅身份,佢地(因為唔止一個阿姐係幾乎所有阿姐) 都覺得施捨緊服務俾啲客咁...
唉,以前譚仔還是小店時那種濃濃的人情味,在今天的服務對比下,令人倍覺懷念。