以前係土瓜灣住果陣間唔中都會幫襯呢間粥店,今日係附近睇開醫生順便過黎懷緬下~我印象中呢度既豬潤係好出色,所以叫左個生滾豬潤滑牛粥($33) 如果叫普通粥基本上1,2分鐘就會有,生滾粥耐D (但講緊都係大約5分鐘😂)粥依舊都係好足料,有4大塊豬潤同大約8舊仔滑牛~無黎一排果然無令我失望👏 豬潤有一定厚度但KEEP到好爽口口感非常好,完全無血腥味👍👍滑牛相對無咁出色,大約一半滑D一半有少少"UN"粥底夠綿,但個人認為有少少濃味食完都有DD口渴~(不過話時話點解碗粥我唔見有薑絲架呢?!生滾粥尤其係豬潤通常都有🤔)另外特別想讚下呢度既服務👍👍例子一:我張檯無晒胡椒粉,我去隔離檯拎完個後生仔太子爺問我要D咩?跟住就去第二張擺雜物既檯拎返樽胡椒粉放返我張檯,好細心👍例子二:有個伯伯落黎買齋腸外賣但唔記得帶口罩,太子爺話照整俾伯伯(我諗佢都唔想伯伯行多轉),仲叫店員拎個口罩俾伯伯,真有人情味👏👏例子三:有個女人叫左碟蘿蔔糕,太子爺遞俾佢之後個食客先話佢唔記得走豉油,佢都即刻換過碟俾佢(相信好多餐廳都會話唔好意思已經做好左無得換)👍👍經常都覺得呢D家庭式舖頭/小店買少見少係應該支持既💪尤其仲要咁好服務
生滾豬潤滑牛粥

粥依舊都係好足料,有4大塊豬潤同大約8舊仔滑牛~
豬潤
滑牛相對無咁出色,大約一半滑D一半有少少"UN"
粥底夠綿,但個人認為有少少濃味食完都有DD口渴~
另外特別想讚下呢度既服務👍👍
經常都覺得呢D家庭式舖頭/小店買少見少係應該支持既💪尤其仲要咁好服務,下次經過會再幫襯!👏
2021-04-16
午餐