2023-07-24
話說我比呢間餐廳既全維港景吸引左,叫老公陪我過黎食飯享受下。我地到達既時候岩岩好係日落時間,隻咸蛋黃開始落山,成個天都金黃色咁好靚。餐廳裝修簡單且闊落,張凳都坐到人好舒服,望住呢個景食飯真係一流,食物價錢又唔貴,性價比極高!▫️炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯 ($158)+$28 檸檬茶特飲+乳酪杯炸軟殼蟹水準之作,不但只係原隻而且好大一隻,炸得金黃色外脆內嫩,仲食到蟹肉架!蛋包飯表面撒上飯素增加風味,蛋好滑好嫩,包住入面好creamy既意大利飯,啲飯煮得熟度剛好,食落帶點嚼勁,沾上日式甜咖喱,同時食到日式意式兩種風格。檸檬茶看似普通但加上一片乾檸檬即刻升級哂。乳酪杯加上穀物脆同乾果增加口感,乳酪較流質,質地香滑且味道微甜。▫️原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯 ($158)+$48 靜岡抹茶豆乳 + 藍莓芝士蛋糕鰻魚本身肉質嫩,吸收哂醬汁精華,味道濃郁甜甜地,食落口感軟糯,而且原條大大條,食得好滿足。鰻魚配蛋包飯好perfect,蛋夠滑夠嫩,意大利飯亦煮得剛好,質地好creamy,但食落唔漏,仲有配料車厘茄、秀珍菇、木魚,好豐富。靜岡抹茶豆乳幾特別,除左有抹茶甘,亦有甜甜豆乳味,仲食到滑捋捋既豆腐
▫️炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯 ($158)
+$28 檸檬茶特飲+乳酪杯
▫️原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯 ($158)
+$48 靜岡抹茶豆乳 + 藍莓芝士蛋糕
靜岡抹茶豆乳幾特別,除左有抹茶甘,亦有甜甜豆乳味,仲食到滑捋捋既豆腐花,口感豐富,有驚喜喎!
精選甜品係藍莓芝士蛋糕,cream cheese味濃郁,蛋糕質地較實淨,加上藍莓醬,味道酸甜,同芝士餡濃郁口感形成左好好既平衡,唔會覺得好heavy!
呢到有得撳鐘仔order,唔洗下下舉手等店員過黎,呢點加分,加上店員會覆單,服務良好。