2021-08-03
上次試過觀塘嘅午市套餐之後,覺得幾出色,好想再試一試佢點心嘅水準,今日行開尖沙咀,發現商場18樓有分店,梗係二話不說就入咗去。👍🏻黑松露蝦餃之王一陣陣松露香,蝦餃皮幾薄,蝦肉爽彈,配有足量嘅筍尖,雖然係特點,但係都值得一試!👍🏻金箔黑芝麻流沙球做得相當精緻,流心效果一流!黑芝麻鋪喺面,黏得非常實淨,咬落去係煎堆仔嘅口感,奶黃餡料瞬間流出!超好食,而且一啲都唔覺得油膩。👍🏻清香魚肚卷一整條魚肚包起腐皮嘅裏面,相當爽口,裏面更加配有一絲絲嘅韭皇,不過略嫌醬汁有少少鹹得滯,飲返啖茶就啱啱好喇。👍🏻薑蔥牛柏葉蔥絲好多,牛柏葉厚度好平均,索晒湯底嘅味,彈口,不過同樣地醬汁偏鹹一點。👍🏻黑胡椒安格斯牛肉腸胡椒味好重,牛肉淋軟,腸粉皮相當有驚喜,薄得黎好有口感,非常煙靭。👍🏻南翔小籠包每一隻小籠包都好一個竹籃裝住,賣相好靚,咬開一細啖,湯汁瀉出黎,肉香味好重,小籠包墊有一小片紅蘿蔔,添咗一份清新。👍🏻燕窩3.6奶凍燕窩份量好足,奶凍好嫩滑,而且真係有奶香,食落唔覺得好甜,作為飯後甜品不失為一個好選擇!👍🏻👍🏻樓底好高,枱與枱空間感好大好舒服💡有幾張大枱可以望到個海,我決定下次成家嚟飲茶!
👍🏻黑松露蝦餃之王
👍🏻金箔黑芝麻流沙球
👍🏻清香魚肚卷
👍🏻薑蔥牛柏葉
👍🏻黑胡椒安格斯牛肉腸
👍🏻南翔小籠包
👍🏻燕窩3.6奶凍
👍🏻👍🏻樓底好高,枱與枱空間感好大好舒服
💡有幾張大枱可以望到個海,我決定下次成家嚟飲茶!