2022-06-28 38 瀏覽
📍𝐎𝐇𝐌 𝐂𝐚𝐟𝐞 & 𝐁𝐚𝐫💛 - #YFF深水埗 💎【撐真·本土樂隊KOLOR必訪‼️ 朝啡暮酒的港態度🍸】由真本地樂隊開設嘅良心店💛 點可以唔去潮聖支持下?呢間咖啡店以「日啡夜酒」嘅模式經營,日間時間係一間走工業風嘅文青cafe,提供多種由專業咖啡師沖調嘅精品咖啡;入夜後就搖身一變為型格酒吧,以霓虹燈打造cyberpunk主題。OHM喺六點後就會開始供應多款特色調酒,部份更由 @kolor_official 成員親自研發架~ 聽講佢地仲會不時駐店,擔任bartender親自為大家調酒🤩❝𝑭𝑶𝑶𝑫❞➤ 明太子蟹籽意粉 ($115)明太子忌廉汁睇落好似好稀,但食落味道尚算濃厚,意粉掛汁力強,食落啖啖都好rich好creamy,鹹香又惹味,仲加左啲蟹籽提升口感。份量幾足,夠兩個人share食。➤ 慢煮澳洲穀飼牛脷 ($80)牛脷先慢煮後香煎,煮得相當軟腍入味,幾容易咬開,而且調味恰到好處👍🏻 不過建議可以再厚切啲增加口感!➤ 厚切完美平衡叉燒 ($65)每件叉燒都極厚切,肉質唔乾,咬落軟腍黎又有肉感,調味帶甜幾惹味,友人不約而同表示好喜歡呢碟叉燒🫶🏻➤ 秘製微辣焗雞翼 ($45 / 5p
📍𝐎𝐇𝐌 𝐂𝐚𝐟𝐞 & 𝐁𝐚𝐫💛 - #YFF深水埗 💎
【撐真·本土樂隊KOLOR必訪‼️ 朝啡暮酒的港態度🍸】

❝𝑭𝑶𝑶𝑫❞
➤ 明太子蟹籽意粉 ($115)

➤ 慢煮澳洲穀飼牛脷 ($80)

➤ 厚切完美平衡叉燒 ($65)

➤ 秘製微辣焗雞翼 ($45 / 5pcs)
即叫即炸,上菜新鮮熱辣辣,隻隻都香脆又juicy。味道正正常常,唔係好食到辣味,不過絕對係一流嘅送酒小食😜

➤ 黑松露薯條 ($70)
呢盤薯條好有驚喜,每條都炸到脆卜卜超級香口,仲灑滿咗芝士粉係面增加風味,配埋特調嘅黑松露醬,食落超惹味,完全係一啖接一啖咁食到停唔到(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 雖然份量超大份,但我地飲住野傾下計咁食,好快就不知不覺清晒成盤,熱氣程度同邪惡程度我俾滿分🥲

❝𝑴𝑶𝑪𝑲𝑻𝑨𝑰𝑳❞
➤ 冷萃咖啡 配 檸檬汽水 ($68)
呢杯mocktail好啱平時唔係飲開咖啡但又鐘意咖啡味嘅大家。清爽嘅檸檬汁同黑咖啡組合,平衡咗咖啡嘅苦澀,令咖啡味變得容易接受。入口果香繚繞酸甜滋味,尾韻帶著淡淡豆香,非常清新嘅搭配!

➤ 熱情果茉莉花梳打 ($68)
呢杯飲品suppose應該係飲到酸甜百香果味同清香茉莉花茶嘅平衡,但好可惜當日passion fruit原料sold out,但店員妹妹推介我地可以照order,一嚐茉莉花梳打嘅滋味,飲落幾清新,茶味幾出,唔算特別但絕對係清暑解渴之選~

❝𝑷𝑶𝑼𝑹 𝑶𝑽𝑬𝑹❞
➤ 手沖咖啡 Guatemela Huehutenago ($70)
估唔到原來晚市時間都仲有供應幾款手沖咖啡,今次就揀咗呢款來自危地馬拉嘅熔岩巧克力水洗咖啡,標榜有焦糖、堅果同埋蘋果風味。飲落的確層次豐富,飲到香醇而略具野性嘅莓果風味,而且帶有陣陣可可味嘅餘韻,相當特別。