夏熱天時上到去PMQ做文青,又點可以錯過對面馬路嘅呢間Arabica呢!相信大家都有見過呢個巨型嘅’%’ logo,又搶眼又有氣質既設計。Coffee shop裏面除咗又可以買完即刻飲嘅杯裝咖啡之外,亦都可以買咖啡豆返去自己沖黎飲。今次試咗兩款espresso based既咖啡,分別在於用綜合豆定係單品豆。Iced Spanish Latte ($55)首先講吓出邊不常飲到嘅西班牙拿鐵,用左綜合豆沖出黎既,咖啡味道會比較濃同苦,但最特別嘅地方係咖啡入面加咗煉奶可以平衡返咖啡既苦澀味。其實平時有鍾意食開西班牙菜嘅都知道西班牙飲品係偏甜,好經常性都會加入煉奶係飲品當中。Arabica將呢個特色融入左咖啡入面,比出面一般落咖啡糖更有特色。其實原理就好似茶餐廳可以叫茶走啡走咁,係我嘅大愛選擇💕Iced Americano ($45)專登呢個americano試single origin豆,因為店員介紹咖啡味會較fruity,會易入口。同埋我自己本身好鐘意飲齋啡,所以要試下店內出名既齋啡試下原汁原味。其實平時我都鐘意飲Americano,淨係加左水,冇其他添加既味道,本身我自己唔受得咖啡所以飲唔

Iced Spanish Latte ($55)

Iced Americano ($45)
專登呢個americano試single origin豆,因為店員介紹咖啡味會較fruity,會易入口。同埋我自己本身好鐘意飲齋啡,所以要試下店內出名既齋啡試下原汁原味。其實平時我都鐘意飲Americano,淨係加左水,冇其他添加既味道,本身我自己唔受得咖啡所以飲唔到espresso咁烈,呢個用左Ethiopia Yirgacheffe Adado Grade 1咖啡豆,聞落有少少blueberry味,後尾會飲到好輕微既花香味添!咖啡嘅精髓在於每個人飲落口都會有唔同嘅感覺,聞到唔同嘅氣味。☕