2014-12-01 577 瀏覽
九龍城食點心多的是,但依間點心舖真喺想試好耐,今日陪老媽子嚟朝聖一吓!皇朝真喺皇朝,十一點到,依然咁多客!我同老媽子坐咗喺死角!擺設上最欣賞喺碗筷,都幾有心思,第二喺佢哋嘅蒸籠,正正方方又刻咗譚點二字!曾經叱咤一時嘅譚點,出品真喺零舍不同!大粒落足料喺基本,但食到點心原味確實最重要!《王朝蝦餃皇》皮薄多涵,落足料,非常彈牙,可見用料新鮮,而且冇落味精。蝦味十足!多數燒賣都落紅色蟹子或魚子,但 《黑魚子花菇蒸燒賣》依個賣相特別,用上黑魚子!而且夠大粒,落足料,新鮮彈牙!同一般酒樓出品特別唔同!《譚點金牌糯米雞》多汁,口感有層次多元元,有蛋黃,雞柳,冬菇!新鮮可口,真喺幾好食!即叫即做,用料新鮮,雖然等待有啲時間,但值得!依餐 70 蚊,抵食!

王朝蝦餃皇
黑魚子花菇蒸燒賣
譚點金牌糯米雞

$35 (早餐)
王朝蝦餃皇
譚點金牌糯米雞