2017-09-06 961 瀏覽
下午茶時間嚟到中環,google下有咩好嘢食,發現咗呢間好多人recommend嘅舊式咖啡室一坐低見到個menu咁寡,好驚係中伏,有少少淆底見好多人推介滑蛋叉燒飯($40),即管一試不過因為冇餐,所以冇嘢飲,淨嗌又要$19太貴,所以叫咗佢拎啲水嚟個飯賣相勁好,顏色夠靚,啲蔥翠綠食好新鮮滑蛋望落仲有少少蛋漿,唔會炒得太老叉燒份量多又好味不過略嫌底下嘅飯有少少硬再單叫咗個沙嗲牛公仔麵($24)公仔麵質地好好,唔係普通茶記用嘅cheap麵一夾就散,甚至可以媲美出前一丁不過本身湯底有啲鹹,加上沙嗲牛嘅汁就太鹹了食完都要飲返杯水沖淡佢另外下午茶時間叫咗個下午茶餐($30),有嘢飲嘅(凍飲+$2),轉出前一丁麵+$5蛋同腸煎得好靚,不過又係太鹹,唔知點解呢度啲粉麵都咁鹹,下次試下米粉會唔會好啲同埋我哋去嘅時間(大約3:30)已經賣哂雞批,所以冇得食,唯有下次嚟嘅時候再試下啦

一坐低見到個menu咁寡,好驚係中伏,有少少淆底

見好多人推介滑蛋叉燒飯($40),即管一試

個飯賣相勁好,顏色夠靚,啲蔥翠綠食好新鮮
滑蛋望落仲有少少蛋漿,唔會炒得太老
叉燒份量多又好味
不過略嫌底下嘅飯有少少硬

再單叫咗個沙嗲牛公仔麵($24)
不過本身湯底有啲鹹,加上沙嗲牛嘅汁就太鹹了
食完都要飲返杯水沖淡佢