2018-05-27 233 瀏覽
平時放工多數都係番屋企做宅女難得今晚有人約,番工都特別有幹勁。放工九秒九大變身,去中環join 閨蜜食好西-今次地膽帶我黎依間有情調既西餐廳餐廳座位唔算多,當晚平日全場爆滿朋友醒目一早訂左位安排好座位,就先黎脆卜卜既多士我地叫左一款前菜、兩款主菜及特式Cocktail -🌟Seared 🦀 Crab Cake從小到大都很愛吃蟹,愛它既鮮味,但拆蟹卻很麻煩呢🤪所以最愛吃蟹餅今日見到餐廳menu 有,二話不說點都要叫黎試下🤤一般的蟹餅,入口滿是忌廉汁及雜菜, 蟹肉可能只得一成但依份蟹餅,純用蟹肉整成即叫即製,外脆內嫩,炸粉適中不油膩每一口都是啖啖蟹肉鮮甜的令人涶涎-🌟Lemon and Herbs Poached Halibut平時西餐食比目魚,多數用煎既烹調方式今日第一次食水煮大比目魚, 沒有過多的調味,用檸檬及香草做湯底,味道清新,更能突出魚的鮮味魚肉肉質綿密但鬆軟,口感嫩滑、 入口即化
甜美細膩的味道,卻不沾一絲魚腥的滋味果然是 Signature Dish -🌟Slow Roasted Spring Chicken 🐓 近年流行慢煮,低溫慢煮這種新派烹調方法,可令肉滑多汁🤤肉嫩
平時放工多數都係番屋企做宅女
今次地膽帶我黎依間有情調既西餐廳

餐廳座位唔算多,當晚平日全場爆滿
朋友醒目一早訂左位
安排好座位,就先黎脆卜卜既多士

我地叫左一款前菜、兩款主菜及特式Cocktail

🌟Seared 🦀 Crab Cake

從小到大都很愛吃蟹,愛它既鮮味,但拆蟹卻很麻煩呢🤪
所以最愛吃蟹餅

今日見到餐廳menu 有,二話不說點都要叫黎試下🤤
一般的蟹餅,入口滿是忌廉汁及雜菜, 蟹肉可能只得一成
但依份蟹餅,純用蟹肉整成
即叫即製,外脆內嫩,炸粉適中不油膩
每一口都是啖啖蟹肉
鮮甜的令人涶涎

平時西餐食比目魚,多數用煎既烹調方式
魚肉肉質綿密但鬆軟,口感嫩滑、 入口即化
甜美細膩的味道,卻不沾一絲魚腥的滋味
果然是 Signature Dish

近年流行慢煮,低溫慢煮這種新派烹調方法,可令肉滑多汁🤤
肉嫩鮮味,連雞胸也滑溜無比
配上嫩綠新鮮既炒椰菜球及紅蘿蔔
食得有營既一款main course
🌟The Golden Time 🥂

係一間咁有情調的餐廳同朋友食飯,點可以唔叫番杯酒。
餐廳有超過二十款的自家調製特色cocktail。
朋友上次黎飲野,話好欣賞佢地既酒。
佢知我依個酒鬼鍾情cocktail
所以亦都係其中一個原因,佢帶我黎依間餐廳😁
依杯Golden Time 成份有Earl Grey Gin, Lemon ,Honey & Ginger Ale
伯爵茶香與酒香mix and match ; 頗易入口的一款cocktail
今晚飲飽食醉很滿足
謝謝朋友推介🤗