睇飲食報導知道日本嘅清水一芳園進註沙田,d相影到佢地嘅蕨餅好吸引,粒粒分明,抹茶粉、黃豆粉分佈亦十分均勻,睇見都想食!嗜甜嘅我不嬲好鍾意食QQ嘅嘢,尤其係蕨餅,所以難得有機會去開沙田,梗係要試一試新店啦!去到見到雪櫃放滿蛋糕甜品,counter亦有日式甜點如大福、丸子等,見到我嘅目標--蕨餅,佢係用透明膠盒pack好晒,有抹茶味、黃豆味或雙拼,售$50一盒,每盒約有十數粒,難得嚟到梗係一次過試晒兩隻味啦,我揀雙拼!眼見每盒盒蓋都佈滿水氣,攞上手仲係冰凍,心諗唔知係咪啱啱喺雪櫃攞出嚟,有一刻遲疑,但因趕時間,所以快手買一盒試。經過個零鐘頭車程諗住應該已融雪,好心急開嚟食,盒蓋霞氣無晒,淨番水珠,但濕氣落晒去蕨餅粉度,尤其是抹茶味,d粉黏成一舊舊,黃豆粉相對無咁濕,食落去抹茶味好夠濃,但裡面嘅質感咬落略嫌較實,反而黃豆味較Q彈,理論上應該係一樣嘅蕨餅底料,只係拌入唔同咪味嘅粉,但唔知係咪始終倒汗水稍有影響,搞到我好失望。相信今次只係一時閃失,希望店家留意倒汗水嘅情況,加上打開個膠盒時要用相當嘅力,應該幾密封,如果可以用個蓋冇咁實淨嘅盒通吓氣,或者購買時先至入盒,唔知會唔會好d呢?

2017-01-01
外賣自取