2012-03-26 300 瀏覽
其實都唔係第一次食Omakase,但係打食評就第一次今次黎到中環近soho區既小澤,訂左個bar檯位,食Omakase點都要坐bar檯位同師傅可以有點交流係有風味少少既坐底叫左個枝豆同Sake等埋個朋友先開始枝豆既熱辣辣拎黎送酒真係好唔錯,再加上好有豆味!朋友到左就開始我地既Omakase啦!!!!頭盤就係魷魚仔魷魚細細條唔會好難咬,味道酸酸地之餘仲有點羌味,又係醒胃既頭盤刺身方面就有日本帶子入口好鮮甜,仲係好爽口,唔同平時果d軟身既感覺,好有咬口象拔蚌口感同日本帶子一樣好爽口,清清甜甜,加上師傅將佢切成條,加強左佢既口感大池魚池魚屬於白身魚,平時食可能會無咩味,再加上池魚保鮮亦斬係難少少今次呢個大池魚有驚喜,因為好重魚味之餘又唔會腥,仲要係大既池魚,特別好食好喇, 食完刺身再黎就係壽司甜蝦蟹子壽司將甜蝦切仔再加上蟹子,無咩特別,賣點只係個樣海膽壽司隻海膽大到呢,應該係用左美國或者加拿大既海膽,入口時成個口充斥住海膽,味唔算好濃但大件補數油甘魚蔥主打用黎俾點飯你食下大拖羅件拖羅唔駛講入口即溶,但又有少少筋俾你咬下,真係好正!!!生既野食完,最後就係熟食油甘魚魚鮫燒好香,自己好鍾意食魚鮫
其實都唔係第一次食Omakase,但係打食評就第一次

坐底叫左個枝豆同Sake等埋個朋友先開始
枝豆既熱辣辣拎黎送酒真係好唔錯,再加上好有豆味!

朋友到左就開始我地既Omakase啦!!!!
頭盤就係魷魚仔
頭盤
刺身方面就有

日本帶子
入口好鮮甜,仲係好爽口,唔同平時果d軟身既感覺,好有咬口
象拔蚌
大池魚
刺身
好喇, 食完刺身再黎就係壽司
甜蝦蟹子壽司
將甜蝦切仔再加上蟹子,無咩特別,賣點只係個樣
海膽壽司
油甘魚蔥
主打用黎俾點飯你食下
大拖羅
件拖羅唔駛講入口即溶,但又有少少筋俾你咬下,真係好正!!!
壽司
生既野食完,最後就係熟食
油甘魚魚鮫燒
好香,自己好鍾意食魚鮫燒,可能本身條魚都新鮮,所以燒出黎都好好食!!
左口魚邊火灸壽司
想像唔到的好食,入口即溶之餘又好香好甜,但怕油既人會覺得太油
雞軟骨串
正常貨色
最後一味黎個湯鳥冬,鳥冬應該係稻庭鳥冬,唔怕被濃湯搶左味,湯應該係用魚既頭頭尾尾同骨煲出黎,味道夠濃但又唔怕有味精,飲埋湯之後都唔會口乾
熟食
總括而言,每人大約600蚊有12樣野食再加上飲埋sake同梅酒,呢個Omakase真係算係抵食,算係大食既我都覺得飽,最後整多張相就係原來佢地有kinke魚賣!!!! 個樣仲要好新鮮,一條都唔係好貴 (HKD450-600不等, 睇大小)。下次再黎就會試架啦=P
KINKE魚
2012-03-09