2017-10-17
上次試過灣仔嘅新南苑之後一直念念不忘,有時放學想食特登去港島又好似好遠。等左咁耐旺角終於開左分店!仲要係朗豪坊附近,勁近。新鋪位置好就腳,地方佔全層都幾大。由由於間左幾間大房嘅關係,大廳嘅檯唔太多,但同一大班朋友黎食就有好大嘅私隱度,啱曬放工成班黎吹水食野。裝修似係放題嘅格局,有卡位同圓枱,湯底。新鮮蟹窩花甲湯湯底除左有大大隻蟹同蜆之外,仲有蕃茄、粟米、蘿蔔同菇類。店家提示一開始食左隻蟹先,仲好貼心咁比埋拆蟹嘅鉗我,可以好斯文咁享用埋啲蟹肉。湯底係南瓜湯,飲落清甜又唔太重南瓜味,一向唔太好南瓜嘅我都好鐘意。每位會送一個海鮮拼盤,包括有日本大元貝、紐西蘭大聖子、大連鮮鮑魚等等,每日都會有唔同嘅新鮮海鮮選擇。大蝦嘅蝦肉好爽口,一啲都唔霉,好新鮮。貝殻類嘅肉粒粒都脹卜卜,食落無沙,好鮮甜。鮑魚淥2-3分鐘就可以,勁新鮮連殻上架!入口彈牙,好好味。帶子好厚身,肉質鮮甜。手切牛頭脊。雪花鋪滿左牛肉嘅面層,入口即融,好香嘅牛肉味,即使唔點鼓油都已經好好味。除左海鮮拼盤外,仲有一個丸類拼盤,有我最愛嘅芝士竹輪外,仲有魚皮餃、鮮蝦雲吞、牛肉丸等等。食完唔夠仲可以免費加叫其他野食。
湯底。新鮮蟹窩花甲湯
手切牛頭脊。
食完唔夠仲可以免費加叫其他野食。