2021-04-20
今朝一早同屋企人去左行山 行到又熱又攰又肚餓🥵我即刻搖旗落山去覓食啦😏最近聽聞西貢開左一間麵店😚當聽到有豬油渣麵食😍大家都即刻舉腳贊成話要去試下😉餐廳環境舒適 店內燈光明亮 座位寬敞 仲有OUT DOOR位置揀添🥳我甘怕熱 為左涼冷氣緊係揀左坐室內啦🤣可能已經過左LUNCH時間 所以不用等位 直接可以入座😙一坐低我即刻點左一碗豬油渣麵和家鄉銀針粉🤩麵食湯底都是自家製的🤤好期待啊 。爆脆油渣麵 (HK$35)熱辣辣既豬油渣麵終於送到我面前 賣相不錯 用料豐富 包含(爆脆豬油渣 彈牙上海粗麵 冬菇絲 冬菜 豬骨蝦米湯底 )我加配左蒜香菜圃🤤首先試下啖湯頭 味道鮮甜 飲出有微微的蝦乾味😏絕對吾似味精湯😅麵質口感 煙韌彈牙😉我最期待既豬油渣 竟然係令我減分☹️炸得好硬身 仲有陣油益味 d油似翻用左好多次咁😰。家鄉銀針粉 (HK $35)家鄉銀針粉即係(狗仔粉)用料豐富 包含(爽滑銀針粉 冬菇絲 冬菜 鮮肉碎 大地魚鬆 豬骨蝦米湯底)我加配左香辣菜圃😋上餐速度快 👍到餐後我即刻夾起舊辣菜圃試下先🤔個人認為偏辣 有d搶喉😲整個湯底都比辣菜圃的辣味遮蓋了 我連大地魚鬆的味道也吃不出來😑如果食開bb辣既
我即刻搖旗落山去覓食啦😏最近聽聞西貢開左一間麵店😚
當聽到有豬油渣麵食😍大家都即刻舉腳贊成話要去試下😉
所以不用等位 直接可以入座😙一坐低我即刻點左一碗豬油渣麵和
家鄉銀針粉🤩麵食湯底都是自家製的🤤好期待啊
。
爆脆油渣麵 (HK$35)
熱辣辣既豬油渣麵終於送到我面前 賣相不錯 用料豐富 包含
(爆脆豬油渣 彈牙上海粗麵 冬菇絲 冬菜 豬骨蝦米湯底 )
絕對吾似味精湯😅麵質口感 煙韌彈牙😉我最期待既豬油渣
。
家鄉銀針粉 (HK $35)
大地魚鬆 豬骨蝦米湯底)我加配左香辣菜圃😋上餐速度快 👍到餐後我即刻夾起舊辣菜圃試下先🤔個人認為偏辣 有d搶喉😲整個湯底都比辣菜圃的辣味遮蓋了 我連大地魚鬆的味道也吃不出來😑如果食開bb辣既朋友仔 建議加配蒜香菜圃比較好😅而銀針粉口感煙韌 但鮮肉碎沒有調味比較淡口🙄
整體而言 品記麵食 除了環境舒適 座位寬敞😏 對於麵食方面我最後失望而回☹️
食物:4/10
價錢:5/10