2018-07-03 998 瀏覽
公司請食飯,有同事試過晚餐好食所以揀左呢間餐廳。因為嗰個同事話佢之前嚟呢度食覺得幾好嘅,所以我對佢嘅期望都幾高。先黎左個忌廉南瓜湯,我覺得都OK嘅,南瓜味都幾香。我哋差唔多個個都叫左牛扒。不過質素似乎就麻麻哋啦...侍應話唔特別order嘅話就係5成熟,咁我哋就全部人都叫咗五成熟就算啦。啱啱收到塊牛扒嘅時候,切開個便便都覺得OK喎,都做到5成既效果。但繼續食落去嘅時候就會發現其他地方可能有七成甚至全熟,唔知係因為火力唔平均定塊牛扒厚薄唔一致。然後我發現原來我已經係比較好彩嗰一個,有同事成塊牛扒最少都起碼七成熟至全熟,嚼到好似嚼香口膠咁..不過我覺得係有牛味既,唔係果d用唔知咩粉拿到冇曬味既牛排咁。所以我諗係應該係廚師嘅問題唔係食材嘅問題。另外個薯蓉,我有同事覺得佢係喺超市度買到嘅粉溝出嚟既,不過我就食唔出,淨係覺得幾滑同埋香既,我覺得幾好食😂正常薯蓉嘅水準。
公司請食飯,有同事試過晚餐好食所以揀左呢間餐廳。

先黎左個忌廉南瓜湯,我覺得都OK嘅,南瓜味都幾香。
我哋差唔多個個都叫左牛扒。
不過質素似乎就麻麻哋啦...