2021-07-28
荃灣新開張嘅一幻拉麵,本身喺香港已經有四間分店 (尖沙咀、灣仔、中環及屯門)。一幻來自北海道,去過北海道嘅我知道拉麵喺嗰度好出名,所以今日去回味北海道😌😙新店開張今日食佢嘅荃灣限定二人套餐 ($238, 未計加一)- 兩碗拉麵- 兩款小食- 兩款飲品黑蒜叉燒蝦湯拉麵 : 賣相吸引,顏色豐富,令人望到都食慾大增。但…可能我期望過高。首先,黑蒜味道唔算太出/好濃郁,只係有其香味,而湯底飲頭兩啖OK,但之後會嫌佢好多油 (可能係黑蒜本身又有油)叉燒得一塊,蝦係橙紅色嘅碎碎脆粒會俾湯汁浸淋左。最好食係半隻溏心蛋,少少凝固少少流心而不會硬或老。特濃蝦汁叉燒拌麵:同樣賣相吸引,但拌麵沒有汁稍為乾身。食慣有湯嘅拉麵可能麻麻哋。朋友認為中規中矩,試吓囉心態🤓小食青瓜木耳:好開胃好清新,爽口,適合夏日開胃小菜!餃子相對就冇乜特別。總括,食過一次就夠了,我喜歡試唔同舖頭嘅拉麵😆
- 兩碗拉麵
- 兩款小食
- 兩款飲品
小食青瓜木耳:好開胃好清新,爽口,適合夏日開胃小菜!
餃子相對就冇乜特別。
總括,食過一次就夠了,我喜歡試唔同舖頭嘅拉麵😆