2021-02-18 180 瀏覽
鍾意芋頭既你一定有聽過、甚至已經飲過Milksha呢間台灣過江龍手調飲品店,因為佢係18年已經係香港銅鑼灣開第一間分店。係台灣有接近二百家分店既迷客夏,主打大甲芋頭鮮奶、珍珠紅茶拿鐵等等,呢排仲出期間限定既三款飲品,包括雙Q芋圓椰香雪露、手感芋圓芋泥鮮奶、小紅豆芋圓椰香雪露,而且一貫堅持全天然無添加色素香精同防腐劑。-🧋手感芋圓芋泥鮮奶💰38 (👅: 9/10)手感芋圓芋泥鮮奶係milksha籌備超過三年既芋圓企劃飲品之一,因為我有飲過佢既招牌大甲芋頭鮮奶,飲落似係大甲芋頭鮮奶再加手感芋圓,令芋頭鮮奶加多一種口感。甜度無得選擇不過唔會太甜,可以選擇冰量。奶味突出得黎幾香甜不過唔會羶,聽講係用澳洲有機全脂鮮奶。之前會嫌Milksha既芋頭味太重,只接受到天仁同茶湯會既芋頭,但飲落就習慣左。芋圓大小適中,咬落煙韌彈牙,軟硬適中,芋頭味重得黎自然,而且會食到芋頭粒。Milksha既芋頭向來都係芋頭仲多過奶,芋泥口感夠綿滑,而且有芋頭口感,食落同其他台式飲品既芋泥無得比,因為佢係用台中大甲地區既檳榔心芋頭,所以芋頭味超重超香,芋頭人手熬煮之後都係用人手將芋頭壓爛,所以好易用飲管飲到,飲完完全係

🧋手感芋圓芋泥鮮奶💰38 (👅: 9/10)
手感芋圓芋泥鮮奶

甜度無得選擇不過唔會太甜,可以選擇冰量。奶味突出得黎幾香甜不過唔會羶,聽講係用澳洲有機全脂鮮奶。之前會嫌Milksha既芋頭味太重,只接受到天仁同茶湯會既芋頭,但飲落就習慣左。芋圓大小適中,咬落煙韌彈牙,軟硬適中,芋頭味重得黎自然,而且會食到芋頭粒。Milksha既芋頭向來都係芋頭仲多過奶,芋泥口感夠綿滑,而且有芋頭口感,食落同其他台式飲品既芋泥無得比,因為佢係用台中大甲地區既檳榔心芋頭,所以芋頭味超重超香,芋頭人手熬煮之後都係用人手將芋頭壓爛,所以好易用飲管飲到,飲完完全係會好飽肚。
🌟如果係鍾意芋頭一定會鍾意佢既招牌大甲芋頭鮮奶同今次期間限定既手感芋圓芋泥鮮奶,因為佢既芋頭飲品係香港咁多間最重味最多料,而且分店都設係最人氣地方好似銅鑼灣、旺角。
👅味道: 9/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $38 (服務費: NA)
2021-02-07
20 分鐘 (堂食)
手感芋圓芋泥鮮奶