2017-11-18 350 瀏覽
木嘴最近食米線食到上癮,去親邊區都想發掘下有咩食肆有米線食。今次再次黎到粉嶺,喺openrice見到呢間米線評分唔錯,於是決定入去一圓米線夢。有睇開木嘴食評既大家應該知我鐘意食辣,去食米線其實醉翁之意不在米線,而在辣。木嘴最後叫左個麻辣腩肉小辣,木嘴朋友就叫左個酸辣腩肉雲吞小辣。木嘴一食個麻辣腩肉米線,真心以為佢上錯。點解完全無辣味既?仲要係連麻辣既香都無,真係幾失望下。酸菜呀芽菜呀幾豐富既,至於腩肉都好食既,不過份量唔多,每片都薄過張紙,盡show廚師刀功。至於朋友碗酸辣腩肉雲吞小辣,感覺上辣過碗麻辣,而且香D味道出D。不過,呢碗只係相對木嘴果碗叫好D,總括黎講話好好食又唔係。不過隻雲吞就幾大隻同幾好食既,挽回返D分數啦。木嘴本身為左一圓自己既米線夢而黎食,但其實碗米線真係幾普通,食完完全無滿足既感覺,所以夢一直都在,唯有下次再搵另一間啦。當然,如果閣下其實只係想搵D野食醫下肚又完全無要求既話,呢間米線都食得過既始終價錢唔貴又包食得飽。

2017-11-16
午餐