2018-07-11 32 瀏覽
今日木嘴出動去食雞喇,呢間餐廳叫sodam chicken,喺老蘭果頭。人地黎老蘭係食囡,木嘴只能黎老蘭食雞,真係my face my fate。要去呢間餐廳,需要行條大斜路加樓梯先上到去,大熱天時,木嘴差d雞都未食到就要call白車入醫院。好彩,靠住本人神一般既意志力,半爬半行下終於去到間餐廳。口勁乾又未齊人就諗住飲啖水啦,嗌左幾聲侍應終於應我,我就問佢可唔可以比杯水飲住先,佢問返我要熱水定凍水呀..咁身為養生小木嘴,梗係嗌杯暖水啦,對身體好丫嘛⋯⋯我:唔該要杯水侍:凍水定熱水?我:er...暖水侍:我地得熱水同凍水我:咁凍水丫侍:凍水得支裝水,要$8我:....................熱水啦呢一串對話就彷佛係麥兜既故仔咁,最終麥兜木嘴榮獲一杯非常滾可以碌熟條脷既水。但其實早黎既朋友已經非常幸運,因為遲黎既朋友想要水既話,係要等佢再煲架,amazing。好!唔講呢d無聊野,事不宜遲,快d叫雞食先。甜酸醬炸雞,呀估唔到幾好食wor!又唔會好熱氣,雞肉又好juicy,皮脆肉嫩,正過老蘭囡囡。另外呢個係無骨炸雞,岩晒唔想啃雞骨想食殘廢餐既懶蟲,即係在下。呢個係太陽芝士炸雞,中間有個

我:唔該要杯水
侍:凍水定熱水?
我:er...暖水
侍:我地得熱水同凍水
我:咁凍水丫
侍:凍水得支裝水,要$8
我:....................熱水啦

好!唔講呢d無聊野,事不宜遲,快d叫雞食先。

呢個係太陽芝士炸雞,中間有個農夫包比你點芝士,包保你有邪惡拉絲拉到兩呎高都ok。

食落唔會太溜,不過可能會咸左少少。d雞都係外脆內軟,唔夠飽仲可以食埋個包,充滿住芝士非常yummy!

呢個係紫菜薯條,其實應該有d似食緊shakeshake薯條,不過當然薯條比較厚肉同好食,同埋紫菜粉都非常夠,熱辣辣都唔錯。呢期咁岩出shakeshake,大家可以黎食下對比下邊個好食d。

呢個係熱情果野飲

呢個係蜜桃

無論係蜜桃定熱情果,都係淡而無味,可能係驚你食野重口得濟所以想比番d清泉你,咁就盛惠$38,不過都有幾粒椰果既。我都係飲番我杯熱水先,呢個時候已經攤到差唔多變暖水,只要我坐多半日,杯水可能會變凍水,唔知可唔可以賣返俾間鋪賺返8蚊呢。

呢個係bbq唔知咩燒雞
辣辣地,可能因為係燒既所以比較乾身,冇之前兩款咁juicy,都係推介之前果兩碟多d。

食晒d雞同薯條,就醒起仲有個炒年糕未黎,傾住計等多十分鐘就問下個侍應有未,侍應當然話要check check 先啦。咁小木嘴憑住金睛火眼隱約見到侍應係部電腦到做左個疑似加單既動作...咁好啦繼續同班friend講我個八婆上司點PK法啦,反正木嘴多的是口水。

又講左15分鐘都仲未上,無咩耐性既小木嘴就追多次單。個侍應竟然咁答我「d年糕要解凍再炒,如果唔係個芯會唔熟,所以會耐d」
由我地點餐到呢個moment應該都有45分鐘以上,先發現原來年糕係既嗌即解凍㗎...好新鮮!其實只要將d年糕拎出去條街曬一曬,應該唔洗煮,五分鐘內可以一拼解凍再加曬熟埋。

其實明顯係漏左單啦,呢個時候我只想回佢一句,你講大話!!

年糕終於上喇,都ok既。雖然佢解左凍45分鐘但個芯都唔係特別淋,可能要解凍多45分鐘先淋得曬。

食完咁多野,木嘴最推薦既都係炸雞,不過驚熱氣既人記得帶定幾粒喉糖先黎食啦!
用餐優惠
試食活動