2021-02-19
我地叫左木船個招牌豚肉飯定食,豚肉飯有勁多木瓜沙律,食落有泰式酸辣嘅感覺,加上豚肉嘅濃味醬汁,好惹味,食食下突然發現原來豚肉飯中間有雞蛋,豚肉加上蛋汁同醬油,又突然有日式嘅感覺,一碗飯有雙重感受,好surprise!!定食仲有個冬陰功湯,椰汁味勁濃,連怕辣嘅我都唔洗擔心,朋友叫嘅定食喺肉丸扎肉雞湯,感覺有d似老火湯,家的感覺定食仲配上三樣小食,有雞座, 朱古力蛋糕和日式海帶,各有風味,尤其喺日式海帶,幾清新,當食完個飯同飲過湯,最後配上朱古力蛋糕,做結尾甜品非常唔錯朋友就叫左個Jumbo木船湯河,份量十足,材料非常多,有雞,豬,牛肉丸,扎肉,炸豬皮,芽菜等等,個湯唔會太濃味 似平時食船麵咁,加上各種香草和大量河粉,呢碗麵絕對唔會令你失望成間舖頭嘅擺設都喺用一艘木造的船為藍圖,色調和諧,有各種塗鴉和繪畫,仲有麻繩,吊燈同酒桶,特別是牆上面圓形嘅鏡,營造到喺木船船艙看出去的感覺,好悠閒