2021-07-23 1331 瀏覽
周六同內子去觀塘行吓,咁難得梗係要搵間文青cafe chill 吓同hea 吓啦 ~ 內子揀咗呢間廿一由八, 係一間係傢俬workshop 裏面既cafe。 內子就叫咗ice drip coffee, 佢就好鐘意佢既酸味仲有撲鼻而至既咖啡味,甘香但唔苦澀,味道都幾清新,而且咖啡夠冰凍, 連唔飲咖啡既我都覺得易入口。而我就點咗matcha latte, 飲落一d都唔會甜,綠茶味道比較淡, 飲落有淡淡既綠茶澀味。相比之下,我就覺得ice drip coffee 出色好多。我地另外就叫咗佢呢度出名既薑黃香梨吉士蛋糕。蛋糕送到時仲有熱度,好鬆化,食落係好香既牛油味。雖然薑黃味唔係太出但香梨蓉清新唔太甜,蛋糕面烘得夠香趣,一次過食有3重口感,唔錯唔錯~正餐就叫咗個青醬蛋白長通粉,略嫌較乾而且比較淡味, 加埋煙三文魚食都ok ge ~ 食完仲可以睇吓間workshop, 亦有傢俬同家庭立雜野買,食完可以望吓, 環境都幾舒服, 不過枱同枱之間比較近~

2021-07-18
  • ice drip coffee